Březnové teploty se vyhoupnou na 15 stupňů, rána vydrží studená

Praha - Oteplení místy až na 15 stupňů Celsia, ale i ranní teploty kolem nuly. Takový je výhled počasí na následující čtyři týdny. Nejteplejšího počasí se dočkáme v polovině března, poslední únorový týden výraznější oteplení nepřinese. Podle meteorologů se přelom února a března podle dlouhodobých srovnání ponese v duchu průměrných teplot i srážek.

Nejchladnější bude ve sledovaném období od 23. února do 22. března poslední únorový týden. Průměrná denní teplota se bude pohybovat kolem pěti stupňů, někde by mohla dosáhnout ale i osmi stupňů. Sluníčko ale příliš nečekejme, celý týden by mělo převládat oblačno až zataženo a déšť.

Studená rána, ale příjemné jarní teploty, slibují meteorologové

V prvním březnovém týdnu se už rtuť teploměrů vyšplhá zhruba na sedm stupňů a v dalších dvou týdnech na devět. Místy by teploty mohly dosáhnout dokonce až 15 stupňů Celsia. „Rána však budou stále studená, kolem, nebo i pod bodem mrazu,“ upozorňují meteorologové. Noční teploty se budou po celou dobu pohybovat od minus dvou stupňů po bod mrazu, někde se může ochladit až na minus šest stupňů.

Současná zima se zapsala mezi ty nejteplejší. Zvlášť leden přinesl až jarní počasí, kdy například 13. ledna v Byňově na Českobudějovicku a v Dobřichovicích u Prahy naměřili rekordních 14 stupňů Celsia. Stejné teploty přitom podle meteorologů odpovídají spíše až březnovému počasí.

PŘIPOMEŇTE SI LEDNOVÉ TEPLOTNÍ REKORDY V ČESKU

Výhled počasí na příští týden
Zdroj: ČT24

Severovýchod republiky zasáhl silný vítr

Sever a východ Česka dnes potrápil velmi silný vítr. V nárazech dosahoval na hřebenech hor síly vichřice. „V Beskydech a Jeseníkách fouká silný až velmi silný jižní až jihozápadní vítr, který v polohách nad 600 metrů dosahuje v nárazech rychlosti 55 až 90 kilometrů za hodinu a na hřebenech kolem 110 kilometrů za hodinu,“ varovali meteorologové. To ale neodradilo lyžaře a na ještě větší nápor se musí připravit lyžařská střediska příští týden. Ve třinácti regionech totiž začínají jarní prázdniny.

Víkendové lyžování doprovázel silný vítr i zásah hasičů v Beskydech (zdroj: ČT24)