Nová linka poskytuje první pomoc a navigaci obětem násilí

Praha - Lidem, kteří se setkali s trestným činem, ať už jde o domácí násilí, znásilnění nebo třeba přepadení, pomáhá nová bezplatná linka 116 006. Operátoři jsou na příjmu 24 hodin denně a hovor je zcela zdarma. „Může tam volat každý, kdo se cítí být obětí,“ říká Petra Vitoušová, prezidentka Bílého kruhu bezpečí, který linku provozuje.

Policejní psycholožka a prezidentka Bílého kruhu bezpečí k nové lince (zdroj: ČT24)

„Nejčastěji volají lidé, kterým se něco děje, ale oni nevědí, jestli je to trestný čin – patří sem např. eskalující sousedské vztahy, ale třeba i trestný čin znásilnění. Dále volají lidé, kteří jsou si vědomi, že jde o trestný čin, ale nechtějí ho oznámit, přesto hledají místo diskrétní a nestranné pomoci. A dále ti, kteří trestný čin oznámili, ale neznají svá práva a potřebují pomoc,“ uvedla Vitoušová.

Na linku se už obrátila necelá stovka volajících

Linka funguje od ledna, za dobu jejího fungování už ji využilo téměř sto volajících. Pouze dva hovory byly „zneužité“, jinak volali lidé s velmi závažnými případy, říká Vitoušová. Hovory vyřizuje tým 35 lidí, v pracovní den a pracovní dobu je centrum připraveno odbavit najednou šest hovorů, dodala.

Bílý kruh bezpečí je občanské sdružení s působností v celé ČR. Vzniklo v roce 1991. Dlouhodobě sleduje tři cíle: poskytovat přímou pomoc obětem a svědkům trestných činů, podílet se na prevenci kriminality a usilovat o zlepšení práv a postavení poškozených v trestním řízení.

Zdroj: www.domacinasili.cz

Linka obětem poskytuje „první pomoc“

Často ale nevolají přímo samotné oběti, ale lidé z jejich okolí. „Volají také takzvaní zachránci, lidé, kteří se vyskytují v blízkém okolí, například příbuzní, ale i kolegové z práce, kteří mají pocit, že se něco děje a není vše nastaveno správně, a ptají se, co mají dělat, aby nastartovali pomoc,“ uvedla policejní psycholožka Ludmila Čírtková.

Linka slouží především k tomu, aby člověku poskytla první informace, orientuje oběť a směřuje k podpoře oběti, uvedla Čírtková. „Až paradoxně se oběti domnívají, že za to, že se stalo něco zlého, mohou ony, protože byly neopatrné, a nikoliv pachatel. Linka slouží i k tomu, aby se nastavilo správné vnímání u oběti,“ dodala s tím, že linka poskytuje faktické a konkrétní informace například o tom, jak si zajistit vlastní bezpečí či jak kontaktovat policii.