Heyrovský pro Ulbricha: Ocenění za snahu dostat léky do nádorových buněk

Praha – Akademie věd dnes medailí ocenila profesora Karla Ulbricha. Chemik se dlouhodobě věnuje způsobu, jak pomocí polymerních nosičů dostat léčivou látku přímo do nádorových buněk. Účelně by to umožnilo bojovat s rakovinou, aniž by se poškodily zdravé buňky. Byl by ale potřeba strategický partner, který by investoval do testování.

Události ČT: Akademie věd ocenila Ulbricha, výzkum se týká rakoviny (zdroj: ČT24)

Finančního partnera ještě profesor Karel Ulbrich nezískal, dnes ale obdržel ocenění Akademie věd, a to čestnou oborovou medaili Jaroslava Heyrovského za zásluhy v chemických vědách a oboru cílených léčiv. Cena se týká objevů v léčbě rakoviny. Jeho disciplínou jsou polymerní nosiče léčiv, které jsou z medicínského hlediska podle předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše potenciálně nadějné. „Má stovky publikací a deset tisíc citací,“ doplnil Drahoš. Už teď je Ulbrich také spoluautorem 35 patentů.

Ulbrich působí v Ústavu makromolekulární chemie. Před čtyřiceti lety začínal v laboratoři, kdy měl další čtyři spolupracovníky. Za tu dobu se prostory věnované jeho práci rozrostly o další místnosti. Jejich oddělení tak zabírá celou chodbu. Teď tu pracují skoro tři desítky lidí.

Od začátku se zaměřil na aplikování v lidském těle

Základem jeho výzkumu je syntetický polymer. Místo toho, aby se zabýval použitím polymerních látek třeba v plastických hmotách, které slouží i při výrobě komponent automobilů, zaměřil se Ulbrich už v počátcích na lidské tělo. Začal pracovat s těmi polymery, které jsou velmi dobře rozpustné ve vodě a v krvi. Použití při kontaktu s lidskou tkání se ukázalo jako velmi vhodné. A po letech výzkumu dnes v laboratoři vyrábějí a zdokonalují látku, která dovede cíleně dopravit lék do rakovinné buňky. Tím, že se konkrétně zaměří na nádorové buňky, nejsou poškozovány ty zdravé.

„Ty látky vypadají jako obyčejné prášky. Polymerní nosič je bílý, to je takový vlastní dopravní systém,“ popisuje blíž Karel Ulbrich. Polymerní systémy jsou poměrně složité, na dlouhodobý výzkum, který by vyústil v praktické využití, by tak byl zapotřebí strategický partner. Medicínský výzkum je zkrátka drahý. „Když profesor Holý zaváděl svá virostatika, tak tehdy hovořil o částce 800 milionů dolarů,“ uvedl příklad Ulbrich.

Profesor Karel Ulbrich přebírá oborovou medaili Jaroslava Heyrovského
Zdroj: ČT24

Ocenění za svou práci v podobě medaile s jiným známým českým chemikem Jaroslavem Heyrovským, jehož práci ocenili Nobelovou cenou, si pak Ulbrich převzal v ústavu, který založila další osobnost – Otto Wichterle.

Další ocenění Akademie věd

  • čestnou medaili Karla Engliše za zásluhy v sociálních a ekonomických vědách získal expert na ústavní právo Václav Pavlíček
  • medaili Františka Palackého za zásluhy v historických vědách získal archeolog Petr Sommer
  • pamětní medaili Jana Patočky získal matematik a filozof Adolf Filáček
  • oceněna byla také úřednice Drahoslava Vaníčková, která v instituci působila téměř 40 let a podle předsedy Akademie věd se zasloužila o organizaci a podporu vědců v akademii