Povinný poslední rok školky není podle odborníků ideální řešení

Praha – Poslední rok mateřské školy by podle plánů ministra Marcela Chládka (ČSSD) měl být od září 2015 pro všechny děti povinný. Opatření směřuje na děti, které do základních škol přicházejí nepřipravené. Odborníci, kteří dnes o záměru ministerstva diskutovali u kulatého stolu ale upozorňují, že zavést kvůli tomu plošné opatření pro všechny děti, není ideální řešení. Hledají proto cesty, jak dětem s problémy pomoci jinak. Nabízí se například spolupráce s dětskými lékaři.

Podle Bohumila Kartouse, vedoucího komunikace společnosti EDUin, mají problém s nástupem do školy většinou děti, které jsou ze sociálně méně podnětného prostředí nebo z nějakého důvodu mají problém s tím, že se nedokáží adekvátně přizpůsobit požadavkům základní školy. „Těchto dětí je určité procento, nemáme ale vůbec odhad, jak velké to procento přesně je,“ řekl České televizi.

Současný systém není schopný indikovat, o které děti jde. Zavádět kvůli tomu plošná opatření pro všechny děti, ale podle Kartouse odborníci nepovažují za ideální řešení. „Většina dětí toto opatření nutně nepotřebuje,“ podotkl.

U kulatého stolu proto padlo několik návrhů, jak problém řešit jinak. Dětští lékaři by například podle určitých kritérií mohli odhadovat, jaké děti by pomoc potřebovaly. Podle odborníků z řad dětských psychologů, učitelů i ředitelů školek by pomohla i větší spolupráce ministerstva školství s ministerstvem sociálních věcí. „S rizikovými rodinami by potom bylo možné nějakým způsobem pracovat… Pokud totiž dítě přijde do vzdělávacího systému až v pěti letech a značně zanedbané, tak za rok sice může udělat nějaký pokrok, ale zdaleka nemusí být dostačující,“ uvedl Kartous.

Kartous: Většina dětí povinný rok školky nepotřebuje (zdroj: ČT24)

Faktem ale je, že u dětí a jejich prospěchu sehrávají přípravné kurzy pozitivní úlohu. Většina dětí nejen ze sociálně slabých rodin, které navštěvovaly předškolní přípravný kurz, přestoupila na základní školu bez větších problémů. Rodiče ale mnohdy potřebu přípravy nechápou. „Tento poslední rok má zabránit situacím, kdy dítě má věk na chození do klasické základní školy, ale je předčasně vyloučeno jen z toho důvodu, že je na vstup do školy špatně připraveno,“ řekl už dříve ministr školství Marcel Chládek.

Většina dětí už nyní do posledního roku školky chodí, podle Kartouse je ale otázka, jak bude většina společnosti reagovat, až se to stane povinností. Problémy mohou nastat i s kapacitou školek. Silné ročníky dětí se sice už přesouvají do základních škol, u větších aglomerací, jako je Praha, Brno nebo Středočeský kraj, ale školky dlouhodobě kapacitně nestačí. Kvůli spádovosti škol pak mohou být potíže i ve vyloučených lokalitách. Ministerstvo školství zatím na opatření plánuje vyčlenit až 100 milionů korun, využít chce i peníze z evropských fondů.