Někdejší špičky ŘSD se vyhnuly obžalobě za obchody s reklamou

Praha - Státní zástupci nevyhověli návrhu protikorupční policie a nepodali obžalobu na dva bývalé čelné představitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), kteří měli uzavírat nevýhodné smlouvy. Žalobci spis vrátili Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) k doplnění. ČT to sdělil ředitel odboru závažné hospodářské a finanční kriminality Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák.

Podle dřívějších informací deníku Právo jsou stíhanými někdejší šéf ŘSD Alfred Brunclík a bývalý ředitel personálně-správního úseku ŘSD Tomáš Jílek. Policie oba muže viní z toho, že v roce 2010 uzavřeli pro stát nevýhodné smlouvy na pronájem reklamních ploch u dálnic a rychlostních silnic. Tím údajně způsobili více než čtvrtmiliardovou škodu.

„Věc byla státním zástupcem vrácena policejnímu orgánu k doplnění vyšetřování,“ uvedl bez dalších podrobností Bodlák. Protikorupční policie podala návrh na podání obžaloby loni v říjnu.

Kriminalisté mají za to, že Brunclík od února do května 2010 postupně uzavřel s obchodní společností pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Výše sjednaného nájemného byla údajně nižší o zhruba 162,5 milionu korun. Jílek podle policistů na základě pověření od Brunclíka v květnu 2010 uzavřel se stejnou firmou dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch. Kriminalisté mu přičítají škodu ve výši 101,5 milionu korun.

Oběma stíhaným hrozí v případě pravomocného odsouzení za porušení povinnosti při správě cizího majetku až osmileté tresty vězení.