Ministerstvo obrany zrušilo Národní úřad pro vyzbrojování

Praha – Ministerstvo obrany na počátku roku zrušilo Národní úřad pro vyzbrojování. Místo něj na ministerstvu vznikla nová sekce. Resort se tím podle své mluvčí přizpůsobil zákonu o státní službě. Informaci přinesly Lidové noviny (LN). Podle deníku tak padl plán vyčlenit úřad ze struktury ministerstva, aby nakupoval materiál a munici nejen pro vojsko, ale i pro policii a další ozbrojené složky.

„Jako jedno z prvních ministerstev jsme od 1. ledna 2015 přizpůsobili svoji strukturu podobě nového zákona o státní službě. Z tohoto důvodu také došlo ke zrušení Národního úřadu pro vyzbrojování a vytvoření sekce vyzbrojování a akvizic,“ uvedla mluvčí ministerstva Jana Zechmeisterová.

Nová sekce vznikla sloučením úřadu a centrální nákupní agentury, dělí se na několik odborů. Dosavadní ředitelka zrušeného úřadu Jitka Nalevajková má nově na starosti jen vyzbrojování vzdušných sil. „To, co plnil Národní úřad pro vyzbrojování, v plném rozsahu přebrala sekce vyzbrojování a akvizic. Tomuto trvzení odpovídá i to, že nedošlo ani ke zrušení žádných odborů,“ dodala mluvčí.

Tvůrce úřadu pro vyzbrojování: Nákupy budou opět plné korupce

Vytvořit z Národního úřadu pro vyzbrojování centrální nákupní místo pro ozbrojené složky bylo záměrem vedení ministerstva v čele s Alexandrem Vondrou. Jaroslav Štefec, který měl za éry Vondry vybudovat z úřadu nezávislou instituci, označil podle deníku zánik úřadu za nesystémový krok, který nedává smysl. „Účelem Národního úřadu pro vyzbrojování je vytvořit podmínky pro to, aby armáda dostávala skutečně to, co potřebuje, nikoli to, co by někteří politici nebo lidé, kteří se pohybují kolem vojenských zakázek, rádi nakoupili. Je velmi vhodné, aby stál mezi politickou scénou, armádou a dodavateli určitý filtr,“ řekl ČT. Zpochybnil přitom, že by zrušení Národního úřadu pro vyzbrojování vyžadoval služební zákon.

Podle Štefce budou bez úřadu pro vyzbrojování o nákupech plně rozhodovat prostřednictvím svých úředníků politici. „Bude to stejné jako dosud. To znamená korupce, zbytečně drahé nákupy,“ uvedl Jaroslav Štefec v Událostech, komentářích. Sekce ministerstva obrany podle něj ke kompetentním nákupům „není vybavena personálně, není vybavena pravomocemi“. Upozornil, že instituci podobnou Národnímu úřadu pro vyzbrojování mají i ozbrojené síly Spojených států.

Zrušení překvapilo i organizaci Transparency International (TI), která se obává, že by se zakázky mohly začít politizovat. Navíc tvrdí, že Česko jde proti proudu dalších evropských zemí. „V celé Evropě se zakládají takovéto akviziční úřady, které mají kontrolovat zakázky a administrovat je od začátku plánování až po realizaci. Zase bude velký problém, zda zakázky nejsou předimenzované, předražené,“ domnívá se ředitel TI David Ondráčka.

Úřad zanikl již podruhé

Národní úřad po vyzbrojování vznikl v roce 1999 za ministra Vladimíra Vetchého (ČSSD) ve vládě Miloše Zemana. Po pár letech ale zanikl. Podruhé se začal budovat o 11 let později. Podobné agentury dlouhodobě fungují v USA či ve Švédsku. Podle Štefce se ale úřad jako takový v podstatě nikdy nepodařilo plně znovu zprovoznit: „Resort obrany v současné době v podstatě vůbec nekomunikuje s potenciálními dodavateli, nemá vytvořené mechanismy pro využívání služeb výzkumných ústavů pro tyto činnosti. Armáda jako taková pak nemá vytvořený systém specifikací, co vlastně potřebuje pro svoji činnost.“