Poslancům Úsvitu někdo vyhrožuje řezáním hlav

Praha – Poslanci klubu Úsvitu přímé demokracie podávají trestní oznámení na neznámého pachatele. Anonym jim totiž zaslal výhružný dopis: „Píše, že se nám, takzvaně pučistům, mohou stát určité nehody, řezání hlav a podobně,“ popisuje místopředseda klubu Petr Adam. Dopis přišel týden poté, co většina poslanců hnutí avizovala vznik nové strany. Předseda Úsvitu nespokojence odsoudil tím, že se snaží hnutí zlikvidovat. Skupina chce o možnostech nové strany debatovat až po členské konferenci Úsvitu, která se odehraje příští úterý.

Poslancům Úsvitu přišel výhružný dopis (zdroj: ČT24)

„Nevím, kdo to byl, ale musel to být nějaký blázen,“ odpověděl Petr Adam v rozhovoru pro ČT, kdo mohl výhružný dopis odeslat. Výhružky podle něho poslanci nemohou tolerovat, protože jsou brutální a do politiky nepatří. V tuto chvíli prý mezi nimi panují rozjitřené emoce: „Lidé reagují na to, že se vyhlásil mediální klid, který nebyl dodržen,“ doplnil Adam s tím, že se nyní ke kauze už vyjadřovat nebude, protože dopis teď posoudí orgány činné v trestním řízení. Anonym obálku adresoval předsedovi poslaneckého klubu Marku Černochovi, který měl dle pisatele přečíst text svým kolegům.

Místopředseda klubu Adam zároveň odmítl, že by nespokojení poslanci usilovali v Úsvitu o puč nebo že by ho chtěli zničit. Pouze prý přijali usnesení, že budou naplňovat vize z programové konference loňského roku. „My chceme program obohatit o další aspekty normálního života – školství, zdravotnictví. Obohacení progamu není odklon od něj,“ upřesnil Adam. Předseda Tomio Okamura dle jeho slov nepředstavuje soupeře, ale partnera k jednání. „Není to žádný puč, jen jsme možná uspíšili některé věci tak, aby byly pod naší kontrolou, protože se nijak nevyvíjely,“ uzavřel.

Rozpory mezi předsedou hnutí a většinou členů klubu dnes obě strany diskutovaly na jednání klubu. Podle Okamury nebylo emotivní, protože o aktuálním problému se mluvilo jen pár minut. Blíže nechtěl spor komentovat ani Petra Adam: „My jsme se rozhodli, že jakékoli stanovisko zaujmeme až po členské konferenci,“ uvedl pouze místopředseda klubu. Výsledek konference nechtěl předjímat ani Okamura, který ale poznamenal, že jeho „vzbouření“ kolegové mají většinu. „Oni mě mohou i vyloučit,“ podotkl s tím, že v tuto chvíli se toho nicméně neobává.

Nová strana má hájit národní zájmy

Většina poslanců klubu chce, aby nová strana hájila národní zájmy. Její vznik zdůvodňují tím, že potřebují nabírat nové členy, což Úsvit dosud nepřipouštěl. „Pokusíme se vzít ze stanov funkčních politických stran to nejlepší tak, aby to vyhovovalo a aby to bylo plně demokratické,“ uvedl Adam.

Okamura: Nespokojenci chtějí Úsvit zničit

I když skupina nespokojenců adresuje Okamurovi slova o partnetrském jednání, šéf Úsvitu je přesvědčený, že chtějí hnutí zrušit. „Část předsednictva hnutí podpořila rozhodnutí poslaneckého klubu, které de facto znamená zrušení Úsvitu a hlavně to, že hnutí bude zbaveno vlivu, který přejde na poslanecký klub,“ uvedl před týdnem Okamura, který nesouhlasí ani s tím, aby poslanci zrušili program, s nímž byli zvoleni do sněmovny.

Okamura nicméně dnes sdělil, že vítá spolupráci s každou jinou politickou stranou, která bude prosazovat přímou demokracii. Návrh nové strany ale kritizuje za to, že dostatečně neprosazuje přímou demokracie, která je ústředním zájmem Úsvitu. Nespokojené kolegy se prý vynasnaží přesvědčit, aby nezrazovali své voliče.