Ústavní stížnost kvůli Koženého fondům, likvidátor chce budovu v Michli

Praha - Likvidátor Harvardského průmyslového holdingu v pondělí podal ústavní stížnost kvůli vytunelovaným fondům Viktora Koženého. Neztotožňuje se s rozhodnutím Nejvyššího soudu, podle něhož se akcionáři ani po 11 letech sporů nedostanou k někdejšímu nemovitému majetku společnosti - areálu v pražské Michli. Vrchní soud v Praze naopak před několika dny definitivně zamítl stížnost proti zmrazení 100 milionů korun z účtů firmy Borise Vostrého.

Ústavní stížnost likvidátora Harvardského holdingu (zdroj: ČT24)

Sedmipatrová administrativní budova v Michli s pozemky o rozloze zhruba dvou a půl fotbalových hřišť s tržní cenou okolo 80 milionů korun je dodnes sídlem Harvardského průmyslového holdingu. V roce 1995 byl areál převeden na firmu Victoria Security Printing, založenou Viktorem Koženým. Ta za něj ale nikdy nezaplatila.

„Nemovitost byla převedena v souvislosti s trestnou činností Viktora Koženého a Borise Vostrého,“ říká likvidátor Harvardského průmyslového holdingu Zdeněk Častorál. To potvrdil Městský soud v Praze a majetek přiřknul podvedeným akcionářům. Nejvyšší soud ale rozhodnutí zrušil. Nižší soudy prý při rozhodování vycházely z chybných faktů. „Rozsudek považujeme za extrémní a precedenční vybočení z ústavního pořádku ČR, proto jsme podali ústavní stížnost,“ vysvětluje Častorál.

Jen pár dní po zklamání u Nejvyššího soudu přišla pro akcionáře naopak pozitivní zpráva. Vrchní soud v Praze definitivně zamítl stížnost proti zmrazení 100 milionů korun z účtů firmy Borise Vostrého - jednoho z otců harvardských fondů, odsouzeného za podvod k devítiletému vězení. Peníze můžou v budoucnu částečně nahradit akcionářům škodu.

„Soudkyně stanovila tříletou lhůtu, kdy účastníci řízení mohou nárokovat své pohledávky,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci. Poškozených je přitom skoro čtvrt milionu a domáhají se více než 10 miliard korun.

Poradenskou a konzultační firmu Harvard Capital & Consulting (HC&C) založil Viktor Kožený v říjnu 1990. Později se stala správcem harvardských fondů, do kterých při kuponové privatizaci investovalo zhruba 1,2 milionu občanů. HC&C vstoupila do likvidace v říjnu 2001. Z privatizačních fondů vznikl Harvardský průmyslový holding, a.s. (HPH), nyní v likvidaci, který má u soudu zablokovanou částku půl miliardy korun. Kožený se před mezinárodním zatykačem skrývá na Bahamách, Vostrý v Belize.