Ve jménu svobody. Svědectví Blahoslava a Olgy Hrubých

Praha – Národní archiv získal další unikátní přírůstek, osobní fond evangelického faráře Blahoslava Hrubého a jeho ženy Olgy. V tuzemsku je zná málokdo, přestože ze zahraničí dlouhá léta obětavě pomáhali tisícům nejen československých uprchlíků, kteří utíkali před oběma totalitními režimy. Podívejte se na reportáž a pořad Cesty víry:

Blahoslav Hrubý, původně českobratrský evangelický duchovní, za druhé světové války pracoval jako zpravodajský důstojník 3. americké armády. Po únoru 1948 s manželkou Olgou těsně unikli zatčení v Praze, ve Spojených státech pak vedli kampaň na podporu vězněné Milady Horákové, do níž se zapojil i Albert Einstein.

Po popravě Horákové si slíbili jedno. „Že budeme dělat všechno, co je v našich silách, abychom bojovali proti komunismu,“ vzpomíná Olga Hrubá.

Po 28 let vydávali časopis, který mapoval náboženství v totalitních zemích. Blahoslav Hrubý také jako jeden z prvních žádal před výborem amerického Kongresu o pomoc a podporu pro pronásledované členy Charty 77, zejména pro Václava Havla.

Do Národního archivu se ale dostaly třeba i dosud nezveřejněné fotografie z okupace v roce 1968 anebo unikátní dokumenty o Alici Masarykové, kmotře jejich dcery. Převzetí fondu manželů Hrubých ve Spojených státech a jeho dopravu do České republiky zařídilo české ministerstvo zahraničí. „Je to veliký příspěvek k historii Československa a svědectví mimořádných osobností,“ uvedl ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Prezident Václav Havel předává Olze Hrubé státní vyznamenání.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Oba manželé obdrželi v září 1988 od tehdejšího amerického prezidenta Ronalda Reagana vyznamenání za celoživotní zásluhy o lidská práva. Svou úctu Reagan zdůraznil i v poděkování, které Hrubým tehdy věnoval v televizním projevu.

Do vlasti se manželé vrátili v létě 1990, na podzim téhož roku Blahoslav Hrubý umírá. O šest let později mu prezident Václav Havel udělil řád TGM in memoriam. Převzala ho Olga Hrubá. Sama v roce 2012 převzala titul Významná česká žena. Stále žije v New Yorku, ale svědectví o životě statečných manželů již obohatilo český Národní archiv.