Neočkované dítě na táboře? Pořadatelům hrozí vyšší pokuta

Praha - Přijmout na tábor nebo třeba školu v přírodě neočkované dítě se může pořadatelům hodně prodražit. Podle novely zákona o ochraně veřejného zdraví jim za to budou hrozit pokuty až 100 tisíc korun. Třeba skauti se obávají, že tak vysoké částky by mohly jejich oddíly zlikvidovat.

Události: Přijmout na tábor neočkované dítě se může prodražit (zdroj: ČT24)

Petr Turek z České tábornické unie upozorňuje, že ani teď by skauti neměli s sebou brát děti, které nejsou očkované. Dosavadní postihy však byly malé – většinou v řádu tisíců korun. Teoreticky sice byl nejvyšší možný postih v řádu několika milionů, výše konkrétní pokuty ale byla na hygienicích.

To teď novela zákona mění – za konkrétní prohřešek stanovuje výši pokuty. „Jdeme významně níž: z těch dvou, respektive tří milionů na sto tisíc. Myslíme si, že to není likvidační pokuta,“ uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.

S tím ovšem nesouhlasí mluvčí Junáku Jitka Taussiková: „Pokud by byly tak vysoké pokuty po našich střediscích nebo oddílech vyžadovány, tak to opravdu bude ve výsledku likvidační.“ Povinné očkování má přes 95 % dětí. Ročně ho ale podle hlavního hygienika odmítají až desítky rodičů. Těm pak hrozí pokuta deset tisíc korun.

Dětské organizace ale nechápou, proč hrozí postih i jim a ještě vyšší. „Je za to zodpovědný ten rodič nebo lékař, no ale proč tam tedy my máme tu sankci těch sto tisíc korun,“ podivuje se předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.