Těhotenství ženám s roztroušenou sklerózou svědčí

Praha - Ženy s roztroušenou sklerózou můžou mít děti a těhotenství jim dokonce svědčí. Vyplývá to z nových výsledků specializovaných center. Ještě před deseti lety jim ale lékaři těhotenství neschvalovali a doporučovali umělé přerušení. Roztroušená skleróza je totiž nevyléčitelná nemoc, která postihuje centrální nervový systém. Její příčina zůstává neznámá.

Nemoc je těžko předvídatelná, většinou ale ženy překvapí kolem třicítky. Tedy v čase, kdy chtějí zakládat rodinu. Je to i případ šestatřicetileté pacientky Kláry Krouzové, která je jednou z dvanácti tisíc žen, jež v Česku roztroušenou sklerózou trpí.

Vypadalo to, že jí v těhotenství zabrání. „Každé ráno jsem řešila rozhýbávání nohy,“ popisuje své obtíže. Zvažovala proto, jestli bude mít na dítě dost sil. V těžké fázi roztroušené sklerózy může nemocný dokonce ochrnout.

Pak ale přišla změna. Zlepšily se jí nejen nohy, ale i zrak, rovnováha těla a netrpí už ani závratěmi. Krátce před porodem se cítí dobře.

MS Centrum: Dítě nemoc nedědí

„Pomocí řady hormonů tělo matky toleruje plod a potlačuje zánětlivé procesy,“ vysvětluje vliv těhotenství na nemoc Dana Horáková z MS Centra, které funguje při Neurologické klinice 1. LF UK a VFN v Praze. Matkám s roztroušenou sklerózou se tam ročně narodí dvacet až třicet dětí.

Navíc podle lékařů nehrozí velké riziko, že by dítě nemoc po rodičích zdědilo. Podle nich by potomci spíš měli dbát na přísun vitamínu D, nepřecházet nemoci a nekouřit. Lékaři zároveň upozorňují, že nemocná matka musí mateřství dobře naplánovat. Nejpozději půl roku po porodu by se totiž měla vrátit k léčbě.

Roztroušená skleróza není pro těhotenství překážkou (zdroj: ČT24)