„Populistická a nedomyšlená,“ odmítli poslanci přímou volbu starostů

Praha – Poslanci odmítl návrh ústavní novely o přímé volbě starostů, kterou předložili poslanci Úsvitu. Sněmovní většina se přiklonila k názoru vlády, že je doplnění příliš stručné a chybějí v něm změny kompetencí přímo volených starostů. Ve sněmovně je ještě jeden návrh, který by zavedl přímou volbu starostů v určitých případech, ani on však nemá podporu vlády.

Návrh Úsvitu na přímou volbu starostů sice vláda doporučila neschválit, předseda hnutí Tomio Okamura se přesto snažil získat poslance na svoji stranu. Uvedl, že je Česko „poslední zemí ve střední Evropě, kde přímá volba starostů není zavedena“. Na výtku, že je návrh příliš stručný, namítal, že podrobnosti by měl upravit prováděcí zákon, který by mělo připravit ministerstvo vnitra na základě modelů z okolních zemí.

Proti návrhu se ale postavili jak koaliční poslanci, tak zástupci opozičních pravicových stran. Návrh označili za populisticky motivovaný a nedomyšlený. Shodovali se s vládou na tom, že soustředění většího množství pravomocí do rukou jednotlivce by mohlo mít pro obec horší následky, než je současné kolektivní rozhodování rad a zastupitelstev.

Ve sněmovně je ještě návrh poslanců TOP 09 a Starostů, který předpokládá zavedení přímé volby starostů v obcích do 1 500 obyvatel a v obcích do 10 tisíc obyvatel v případě, že by v nich z rozhodnutí zastupitelů nevznikla rada. Přímo voleného starostu by obyvatelé mohli podle normy odvolat v místním referendu, zastupitelé by takovou pravomoc neměli. Koaliční vláda se i k této předloze postavila záporně.