Léčba leukémie u dětí je zase o krok dál

Praha – Zhoubné nemoci se nevyhýbají ani malým dětem, nejčastěji se u dětských pacientů vyskytuje leukémie. Léčba nemoci, při níž byla ještě před pár desítkami let naděje na přežití minimální, naštěstí ale výrazně postoupila. Dnes se tak vyléčí víc než 80 % dětských pacientů a díky novému přístroji, který může od tohoto týdne využívat pražská motolská nemocnice, teď navíc bude diagnóza rychlejší a léčba účinnější.

Ve srovnání s výskytem zhoubných nádorů u dospělých je rakovina u dětí velmi vzácná. A budí také řadu otázek. Ročně jí onemocní zhruba 300 dětí mladších devatenácti let. Nádory se přitom liší od těch, které mají dospělí, a odlišná je také léčba. Děti totiž reagují na chemoterapii lépe, na druhou stranu jsou u nich zhoubné nádory mnohem víc agresivní, rychle rostou a metastázují. 

Česko se letos poprvé připojilo k celoevropskému dni dětské onkologie a v neděli se tak lékaři i jejich pacienti sejdou v Praze na náměstí Jana Palacha. Mluvit se bude hlavně o léčbě, zábavně osvětová akce ale vyvrcholí videomappingem promítaným na budovu Rudolfina.

Mezi nejčastější typy patří leukémie, kterou má skoro třetina dětských nemocných. Pozitivní je, že díky léčbě jich stále víc přežívá. Před třiceti lety jich lékaři zachránili asi 20 procent, dnes víc než čtyři pětiny. Na dětskou onkologii se specializují dvě centra: v pražském Motole a v brněnské Fakultní nemocnici.

Léčbu leukémie u dětí pomůže lépe zacílit nová technologie

Lépe cílit léčbu, a tím snížit zátěž i vedlejší účinky - příslib pro léčbu leukémie, který dává nový přístroj. Ten dokáže rozpoznat i jednu leukemickou buňku mezi sto tisíci. Vylepšenou metodu začali používat v laboratořích při pražské motolské nemocnici. Lékař Tomáš Kalina vysvětluje novou techniku laikům tak, že ji přirovnává k dotazníku. Nová metoda je jako možnost zeptat se všech lidí v hlavním městě na padesát otázek najednou, respondenty tu ale představují buňky. „Hledáme léky, které jsou mnohem cílenější, většinou i šetrnější, než je chemoterapie. K tomu nám může ten přístroj pomoci,“ popsala význam nového přístroje Lucie Šrámková z Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole.

Doposud užívané diagnostické metody neumožňují přímé zaměření na jednotlivé buňky a jejich funkční vlastnosti. U agresivních forem nemoci se přitom někdy v těle objeví malé množství obzvláště nebezpečných leukemických buněk, na které běžná léčba neúčinkuje. Metoda hmotnostní cytometrie tato omezení překonává, umožňuje například zvýšit počet měřených znaků z dosavadních devíti na téměř stovku.

Léčba leukémie u dětí je zase o krok dál (zdroj: ČT24)