Protidrogová policie rozbila gang prodejců anabolik

Praha – Policejní Národní protidrogová centrála obvinila čtyři lidi kvůli dovozu a prodeji anabolik a jejich padělků. S látkami obchodovali nelegálně, nakupovali je od nich však i registrovaní sportovci, zejména kulturisté. Pachatelům hrozí podle ředitele protidrogové centrály Jakuba Frydrycha až osm let vězení.

Anabolika a jiné látky s anabolickým účinkem nakupoval muž, kterého policisté označili za organizátora gangu, na Slovensku a přes hranice je převážel autem. Skupina poté nabízela látky na internetu. „Konspirace skupiny spočívala zejména v tom, že svoje preparáty a tyto látky nabízeli v prostředí zájmových tematických internetových diskusí. Od toho se odvíjely jednotlivé obchody,“ popsal Jakub Frydrych. Zákazníci, kteří nebyli pouze z Česka, nevěděli, že jde o padělky. Státní zástupce Lukáš Vodička zdůraznil, že prodej anabolik je trestným činem až podle nového trestního zákoníku. „Předchozí trestní zákoník postihoval trestně pouze podávání osobám mladším 18 let,“ poukázal. Na Slovensku taková pravidla platí dodnes, proto je snazší sehnat tam anabolika.

Policisté ale čtyřčlennou skupinu poslední rok sledovali. Při razii zadrželi kromě pěti lidí také zhruba 500 ampulí k nitrosvalové aplikaci se zakázanými přípravky a asi 20 tisíc tablet. Státní zástupce uvedl, že jednoho ze zadržených policie propustila, zbylé čtyři obvinila. Tři lidi obvinila policie z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s látkami s hormonálním účinkem, dva z nich navíc také z úvěrového podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti. Pouze pro legalizaci výnosů potom stíhá policie čtvrtého člověka. Jednoho z obviněných poslal soud do vazby.

Anabolika lze využít například při léčbě zranění, protože podporují tvorbu bílkovin v lidském těle. Látky se ale také zneužívají v některých sportech za účelem zvětšení svalů. Steroidy přitom mohou poškodit zdraví – ohrožují například srdce, játra a narušují psychiku.

Policejní brífink: Gang dovážel anabolika ze Slovenska (zdroj: ČT24)