Metanolová kauza: Odškodnění vymáhají exekutoři

Odškodnění pro oběti metanolové kauzy začali vymáhat exekutoři. Obracejí se na ně někteří poškození kvůli tomu, že odsouzení vyměřenou náhradu nezaplatili. Například muž z Petřvaldu na Karvinsku, který po pančované kořalce oslepl, získal přes 340 tisíc.

Kauza metanol: Náhrady vymáhají exekutoři (zdroj: ČT24)

Obchod ve Slezské ulici v Bohumíně před rokem a půl neoznačený alkohol s metanolem prodával. Funguje i dnes, už ho ale provozuje dcera původních majitelů. Těm to zakázal soud. „Nemám co říct. Já jsem nic neudělala,“ tvrdí nepravomocně odsouzená Barbora Tranová. 

Alkohol měli - podle zatím nepravomocného verdiktu - pod pultem a prodávali ho bez účtenky. Jedna ze zákaznic zemřela, muž z nedalekého Petřvaldu trvale oslepl. Jim a pojišťovnám musejí manželé zaplatit celkem téměř půl milionu korun. Peníze jsou podle Tranové zaplacené. Exekutor prý nutný nebyl. Mluvčí Exekutorské komory ČR to ale vidí jinak: „Nezaplatili dobrovolně a nerespektovali rozhodnutí soudu, poškozený se tak obrátil na soudního exekutora.“

Láhve a kolky
Zdroj: Státní tiskárna cenin/Wikipedia.org/Vojtěch Rejl

„Díky našemu šikovnému exekutorovi jsme peníze, které jsme vysoudili, dostali celkem rychle,“ konstatoval advokát poškozeného Karel Kvasnica. Kvůli šedesáti tisícům se chce na exekutory obrátit i pojišťovna, která léčbu oběti toxického alkoholu platila. „Dluhy zatím uhrazeny nebyly a VoZP se přidá k vymáhání náhrady škody,“ říká Richard Medek z Vojenské zdravotní pojišťovny ČR. 

Už od středy běží lhůta pro plnění odškodného i v hlavní větvi metanolové kauzy. Spustilo ji pravomocné potvrzení doživotního trestu pro Rudolfa Fiana a Tomáše Křepelu. Několika desítkám poškozených mají zaplatit celkem 57 milionů korun.