Spor Pavla se Stropnickým jeho pozici v NATO neovlivní

Brusel – Neshody v otázce dodržování pravidel v české armádě, které na konci ledna propukly mezi ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO) a náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem, by neměly ovlivnit Pavla v jeho nové pozici. Má totiž v červnu nastoupit jako hlavní vojenský poradce NATO. Český spor ale Severoatlantická aliance i přesto bedlivě sleduje.

Náčelník generálního štábu Petr Pavel má v květnu opustit tuto vysokou funkci v české armádě a přesunout se ještě výš. Stane se totiž mužem číslo dva v Severoatlantické alianci. Šéfovi NATO Jensi Stoltenbergovi bude dělat nového hlavního vojenského poradce. Nic by na tom neměla změnit ani roztržka, kterou způsobila snaha ministra obrany Martina Stropnického (ANO) v lednu vyměnit člověka ve vedení Vojenské policie.

K aliančnímu velení měly doputovat zprávy o medializovaném případu, kde padla pohrůžka generála Pavla o jeho případné demisi. Vedení NATO má podle vysoce postavených zdrojů v Bruselu situaci pozorně sledovat, zatím k ní ale přistupuje jako k vnitřní české záležitosti. „Je to problém na úrovni náčelníka generálního štábu a českého ministra obrany a české vlády. Rozhodnutí nominovat Pavla jako šéfa Vojenského výboru normálně proběhlo, ať by podal demisi, nebo ne, je jmenovaný do této funkce,“ zhodnotil situaci šéfredaktor webu o obraně Bruxelles2 Nicolas Gros-Verheyde. Podle českého ministra obrany během jeho schůzky v Bruselu o sporu s Pavlem nepadlo ani slovo. „Myslím, že občas přeceňujeme naše domácí události v jejich mezinárodním významu,“ dodal Stropnický.

Podle informací ČT současná roztržka nevyvolala takový rozruch, jako když loni ministr Stropnický označil případné stálé rozmístění aliančních jednotek v Česku za psychologický problém – podle něj by to vyvolávalo vzpomínky na sovětskou přítomnost za normalizace.

Náčelníci si jinde stěžují třeba na rozpočet

Gros-Verheyde upozorňuje na to, že generálové se dnes nerozpakují mluvit otevřeně, pokud jde o zájmy armády. Připomněl tak několik případů, kdy v minulosti armádní velitelé kritizovali svou vládu. Velká část francouzských generálů třeba nedávno pohrozila demisí, pokud bude vláda pokračovat ve škrtech v rozpočtu pro armádu. Omezování financí přivedlo k protestu i britského náčelníka generálního štábu. Ten polský pak třeba vyjádřil nespokojenost s vybavením polských vojáků nasazených v Afghánistánu. „V poslední době se navíc používá i názor veřejnosti, což se předtím nedělo. Konflikty se dříve řešily diskrétně. Náčelník generálního štábu odešel do důchodu nebo byl nominovaný do jiné pozice, víc v pozadí,“ doplnil Gros-Verheyde.

Česko by každopádně mělo obsadit nejprestižnější vojenský post, jaký kdy v Alianci zastávalo. Petr Pavel už má vybraný sedmičlenný tým, který s ním půjde do Bruselu. Navíc ho tam budou hlídat čeští ochránci z vojenské policie. „Snažili jsme se držet hodně při zemi, inspirovali jsme se dánským modelem, který je hodně úsporný,“ uvedl Pavel.

Události ČT: Bruselské ozvěny sporu Stropnický–Pavel (zdroj: ČT24)

Spor ministra a generála o šéfa Vojenské policie

Ministr Martin Stropnický chce dosavadního šéfa Vojenské policie Milana Schulce nahradit podplukovníkem Pavlem Křížem. Vojáci v čele s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem ale kandidáta kritizují. Kříž je nyní náčelníkem právní služby vojenských policistů. U Vojenské policie je devět let a zatím nevelel žádnému útvaru. Pavlovi vadí i jeho nízká hodnost. Šéf Vojenské policie by podle něj měl být dvouhvězdičkový generál, tedy o tři hodnosti vyšší voják. Petr Pavel po sporu se Stropnickým oznámil, že je připraven požádat prezidenta o odvolání z funkce, pokud by měl být překážkou pro normální fungování armády.