Postránecký: Komise je spokojena se zaváděním služebního zákona

Podle Evropské komise Česká republika výrazně pokročila v zavádění služebního zákona do praxe. Prohlásil to šéf českých úředníků Josef Postránecký po zhruba šestihodinovém jednání mezi českou delegací a zástupci komise. Příští týden bude s nejvyššími představiteli Evropské unie o čerpání peněz z evropských fondů jednat i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Josef Postránecký jednal se zástupci Evropské komise (zdroj: ČT24)

„Česká strana i Evropská komise konstatovaly velmi výrazný pokrok ve vyjednávání z hlediska implementace služebního zákona v návaznosti na implementaci evropských fondů v České republice,“ prohlásil po jednání Postránecký. „V příštím týdnu poskytneme Evropské komisi vlastní text. Předpokládám, že poté obdržíme nějaké připomínky a dotazy. Uvidíme, jakým způsobem naplníme jejich požadavky,“ přiblížil český superúředník další plány jednání. 

Evropští zástupci se zajímali o způsob, jakým bude rozlišena politická a úřednická úroveň výkonu státní správy. Předmětem diskuzí byl i systém odměňování úředníků a otázka, jakým způsobem bude navázán na služební hodnocení. „Komise chce vidět, že ten systém má jasná a transparentní pravidla. Tím by se měly omezit situace, kdy člověk, který třeba nefunguje úplně dobře, ale má dobrý vztah se svými nadřízeným, má nakonec vyšší plat než někdo, kdo pracuje sice intenzivně, ale nemá třeba tak dobrý vztah,“ říká státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Ze schůzky také vyplynul nový úkol pro českou stranu - zařídit přechod Technologické agentury ČR (TAČR) a CzechInvestu pod pravidla služebního zákona. Řídit by se jím měly v těch případech, kdy budou spravovat peníze z evropských fondů. S nejvyššími představiteli Evropské unie by se měl příští týden setkat premiér Bohuslav Sobotka, tématem bude uvolnění dalších financí z evropských fondů do České republiky.