Kajínek se do mírnější věznice stěhovat nebude, rozhodl soud

Mírov - Šumperský soud dnes zamítl žádost doživotně odsouzeného vězně Jiřího Kajínka o přemístění do mírnějšího typu věznice. Kajínek, který si nyní trest odpykává ve věznici s ostrahou, žádal o přemístění do věznice s dozorem. Soudce jednal v prostorách věznice v Mírově na Šumpersku, odkud vězeň před téměř 15 lety uprchl. Podle soudu zákon v jeho případě přeřazení do věznice s dozorem nepřipouští.

Kajínek se stěhovat nebude (zdroj: ČT24)

Kajínek byl původně umístěn do nejpřísnějšího typu věznice, do věznice se zvýšenou ostrahou. Tam pobýval do loňského ledna, kdy jej soud na jeho žádost přemístil do věznice s ostrahou. Nyní si podal další žádost týkající se přeřazení do věznice s dozorem, kde by se prý mohl připravit na legální odchod z věznice.

„Soud dospěl k závěru, že osobu odsouzenou k doživotnímu trestu zákon neumožňuje přeřadit z věznice s ostrahou do věznice s dozorem na její vlastní žádost,“ řekl mluvčí šumperského soudu Milan Lipenský. „Ze zvýšené ostrahy do ostrahy je to možné. Bylo tak rozhodnuto již před rokem. Žádosti odsouzeného tehdy bylo vyhověno, protože splnil podmínky, řádně se choval a plnil si své povinnosti během výkonu trestu. Soud dospěl k závěru, že to pomůže k jeho nápravě“ vysvětlil Lipenský.

Kajínek z Mírova uprchl na konci října 2000, kdy se mu podařilo strunou přeřezat mříže v okně a pomocí lana a kotvy se dostal na hradby mírovské pevnosti a odtud dolů. Pátraly po něm tisíce policistů. Dopaden byl po 40 dnech v Praze. Vyjímečný doživotní trest si Kajínek odpykává za vraždu podnikatele Štafana Jandy a jeho osobního strážce Juliána Pokoše. Jejich smrt si prý objednal další podnikatel. Kajínek vinu popírá.