Výměnu Válkové už připouští i Babiš

Praha – Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz novinářů, zda může vyvrátit spekulace o konci ministryně Heleny Válkové v čele resortu spravedlnosti, řekl, že jistá je jen smrt. Spekulace o její budoucnosti dál odmítl komentovat, jasně se ale za svou ministryni nepostavil.

Andrej Babiš: Ministryni Válkovou nechci komentovat (zdroj: ČT24)

„Nemůžeme vyloučit jenom smrt, takže já to nechci komentovat,“ řekl novinářům na dotaz, zda může vyloučit její odvolání. Že se pod ministryní kýve židle, se spekuluje v posledních dnech stále častěji, nyní tyto dohady opět zesílily. „Vy pořád spekulujete, paní Válková teď řeší problém s platy soudců, dál se k tomu nechci vyjadřovat,“ prohlásil Babiš.

Podobně se v minulých dnech vyjadřovali i další čelní představitelé hnutí ANO, které Válkovou do vlády nominovalo. Žádný z nich se přitom jedné z nejčastěji kritizovaných členek kabinetu jasně nezastal. Podle serveru Aktuálně.cz Válkovou navštívil i šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Stejně tak tomu bylo i v případě bývalého ministra dopravy Antonína Prachaře, který poté sám rezignoval. Nahradit Válkovou by zřejmě mohl Robert Pelikán - někdejší náměstek resortu financí.

Ultimátum dostala ministryně od premiéra Bohuslava Sobotky už v létě minulého roku, kdy odvolala náměstka pro vězeňství a trestní politiku Pavla Šterna (nominovaného ČSSD). Důvodem tehdy byly spory ohledně tendru na elektronické náramky pro domácí vězně. Sobotka dal Válkové tehdy „poslední šanci“. Předseda ANO tehdy za Válkovou ještě neochvějně stál a otevřeně vyjadřoval nesouhlas se Sobotkovými výroky.

Ministry odvolává premiér, prohlásil dnes Zeman. Válkovou považuje za profesionálku

Prezident Miloš Zeman se při návštěvě Ústeckého kraje vyjádřil v tom smyslu, že o setrvání kohokoli ve vládě rozhoduje nakonec premiér. „Pokud je vláda koaliční, má svoje slovo i předseda strany nebo hnutí, který tohoto ministra navrhl do vlády. Domnívám se, že profesorka Válková je profesionálka, snaží se poctivě řešit nakupené problémy v české justici,“ přidal vlastní pohled.