První volyňští Češi by měli do Česka dorazit už v březnu

Praha – Začátkem týdne vyslaly české úřady do ukrajinské Oděsy speciální skupinu, která se zde má sejít s krajany, již mají zájem o návrat do Česka. Podle posledních informací jde celkem o dvě stě lidí. V Česku budou moct bydlet půl roku zadarmo v zařízeních ministerstva vnitra. Dostanou i jednorázový příspěvek - dospělí padesát a děti dvacet tisíc korun. Čekají je jazykové i rekvalifikační kurzy.

První volyňští Češi by mohli do Česka dorazit za měsíc (zdroj: ČT24)

První krajané by mohli do Česka dorazit už začátkem března. O způsobu jejich přepravy zatím není rozhodnuto. Pokud bude zájemců dost, poletí pro ně speciál. Pravděpodobnější je ale varianta přesunu po vlastní ose. „Bude jim uhrazena část nákladů na dopravu a na stěhování movitého majetku,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Petra Kučerová. 

Už od začátku 90. let je v kontaktu s krajany Věra Doušová. Tehdy se vrátilo skoro dva tisíce lidí, hlavně kvůli strachu z nemocí po výbuchu Černobylu. Teď je situace podle ní ještě horší. „Válka už tam trvá přes rok. Lidé se bojí o holý život,“ popisuje Doušová.

Zájem o návrat do ČR má i rodina Olega Pirkla
Zdroj: ČT24

Do Česka se má za měsíc vrátit také rodina Olega Pirkla z Doněcka. Pirkl se ale nyní nemůže dostat za lidmi z ambasády. Cestu do Oděsy mu komplikují nejenom boje v Doněcku, ale i speciální bezpečnostní zóny v celém Donbasu. „Pro ty, co jsou ohraničeni tou osou, je zásadní problém se do Oděsy dostat,“ potvrzuje Doušová. Mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček nicméně ujistil, že pomoci se dostane všem krajanům, kteří o ni projeví zájem – z východu i západu Ukrajiny.

V pondělí dorazilo několik desítek ukrajinských dětí na 14denní ozdravný pobyt do Solenice u Orlické přehrady. Vystřídat se zde mají tři turnusy.

VOLYŇ je dnes součástí západní Ukrajiny. Čeští krajané do okolí měst Rovno a Žytomyr přicházeli ve druhé polovině 19. století, kdy region spadal pod korunu ruského cara, a během dvou generací se především díky pivovarnictví stali jednou z nejbohatších vrstev v kraji. Po první světové válce byla Volyň rozdělena mezi Polsko a Sovětský svaz, po druhé světové válce (s posunem polských hranic) přešla celá oblast zpět pod správu Moskvy.

Rok 1947 je také časem první reemigrační vlny, do Československa se tehdy vrátilo 33 tisíc volyňských Čechů, usazovali se především na území vysídlených Sudet. Další šanci dostali až po roce 1989, ve dvou vlnách se jich tehdy vrátilo několik tisíc. Podrobněji o osudech krajanské komunity můžete číst ZDE.