Chřipková epidemie brzy zasáhne všechny kraje

Praha - Česko se ocitlo na počátku plošné epidemie chřipky, postihla už všechny kraje. Hlavní hygienik Vladimír Valenta očekává během dvou týdnů další nárůst počtu nemocných. Podle jeho vyjádření pro Českou televizi jsou hlášeny tři desítky těžkých průběhů chřipky, přičemž čtyři pacienti na ni zemřeli. Nejhorší situaci hlásí v Jihomoravském a Zlínském kraji.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta

„Česká republika je na začátku plošné epidemie chřipky, to znamená, prakticky všechny kraje se blíží epidemickému prahu nebo jej již překročily a chřipka je tady.“

V uplynulém týdnu stouply počty lidí s chřipkou o 94,9 procenta a s akutním dýchacím onemocněním o 23 procent, epidemie se „rozvíjí směrem k plošnému výskytu“, uvedla laboratoř na webu Státního zdravotního ústavu.

  • Největší nárůst případů chřipky podle národní laboratoře je v krajích Karlovarském, a to o 261 procent, Jihomoravském o 233 procent, a Jihočeském o 218 procent. Následují kraje Královéhradecký s nárůstem o 207 procent, Pardubický o 172 procent a Olomoucký o 133 procent. 
  • Praha vykazuje větší nárůst akutních infekcí dýchacích cest než chřipek. Vzhledem k enormnímu zvýšení počtu chřipek mezi třetím a čtvrtým týdnem je podle národní laboratoře možné, že hlavní město je už na vrcholu výskytu. Definitivně to ukáže až vývoj v tomto týdnu. 
  • Nemocnice v nejvíce zasažených oblastech vyhlašují zákaz návštěv. Na doporučení hygieniků je zakázaly nemocnice ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, v nemocnicích v Kyjově, Břeclavi, Hodoníně nebo Vyškově. Od úterý návštěvy zakáže Fakultní nemocnice Brno nebo Úrazová nemocnice. Co se týče Zlínského kraje, návštěvy nejsou povoleny v případě nemocnic v Kroměříži, Uherském Hradišti a ve Zlíně. Návštěvy zakázaly také všechny nemocnice Pardubického kraje a ve Středočeském kraji jsou návštěvy zakázány do odvolání na všech odděleních nemocnic v Nymburce, Kolíně, Kutné Hoře a Benešově. Od úterý budou zakázány také v mladoboleslavské Klaudiánově nemocnici

Z průběhu zatím poslední chřipkové epidemie v Česku před dvěma lety Valenta odhaduje, že další nárůst počtu případů potrvá týden až dva. I když se v krajích, kde začaly školní prázdniny, může postup infekce u dětí zvolnit, v řadě krajů mnohem rychleji rostou počty nemocných mezi dospělými.

Očkování - jen u rizikových skupin

I tak je podle Valenty v tuto chvíli stále ještě možné se nechat proti chřipce naočkovat, i když to nepovažuje za úplně ideální: „Určitě bych to doporučil zejména oslabeným lidem, kteří trpí například nemocemi srdce a cév či dýchacího systému, protože očkování sice nemusí zabránit onemocnění chřipkou, ale může zmírnit její průběh.“

Během chřipkové epidemie obvykle onemocní kolem milionu lidí. Stovka z nich zemře na chřipku, dvě tisícovky pak na komplikace chronické nemoci, které způsobila chřipka. Epidemie obvykle přichází koncem ledna či na přelomu ledna a února a ani v tom se letošní sezona neliší od předchozích. 

V Česku epidemii stejně jako ve většině evropských zemí vyvolává chřipkový virus H3N2. Plošnou epidemii hlásí dvanáct evropských zemí, v řadě dalších ale jsou epidemie regionální a lokální.

U koho se příznaky chřipky objeví, měl by zůstat doma a nechodit do školy nebo zaměstnání. Podle ministerstva zdravotnictví by si také měl udržovat od ostatních odstup alespoň jeden metr, zabrání tak při kýchání přenosu viru.

Jarmila Rážová, zástupkyně hlavního hygienika ČR: "Pokud již cítím příznaky akutního onemocnění nebo chřipky, tak bych měl opravdu zůstat v posteli a léčit se. První čtyři dny člověk vylučuje viry, a je tím pádem infekční i vůči ostatním."