Pozor na pokuty: Ode dneška jen s novou dálniční známkou

Praha – Ode dneška musejí mít auta při jízdě po českých dálnicích vylepený nový roční kupon. Bez něj hrozí vysoké pokuty, které mohou dosáhnout až výše 5000 Kč. Už dnes kontrolovalo řidiče několik desítek hlídek. Celníci známky sledují pouhým okem - rozpoznat letošní oranžovo-zelenou kombinaci je přitom někdy dost složité.

Na řadě pump v okolí Prahy známky došly (zdroj: ČT24)

Dnešek je sice prvním dnem, kdy přestaly platit loňské dálniční známky, navíc na řadě čerpacích stanic u Prahy už známky došly, ze strany celníků ale řidiči se žádnou shovívavostí počítat nemohou. „Dálniční kupon mohou mít řidiči vylepený už 1. 12. 2014, žádná benevolence tedy není,“ uvedla mluvčí středočeského celního úřadu Yvona Matějková.   

Za jízdu bez dálniční známky padají většinou pokuty v rozmezí 1000–2000 korun, maximální výše je pak až 5000 Kč. Za drobnější pokuty, jako je třeba špatně nalepená známka nebo když na ní není napsaná SPZ, pak padají nižší pokuty. V průměru loni řidiči zaplatili 953 korun.   

Kupony mají být vylepeny v pravé dolní části předního skla tak, aby co nejméně vadily ve výhledu. Řidiči by také neměli zapomenout vyplnit registrační značku vozidla na obě části kuponu a kontrolní díl si nechat pro případnou kontrolu. Jejich povinností je rovněž ze skla odstranit staré neplatné známky. 

Ceny dálničních kuponů se letos nezměnily, roční kupon vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 korun a desetidenní na 310 korun. Za loňský rok vybral stát na dálničních známkách přes čtyři miliardy, dalších téměř devět miliard pak získal za mýtné od kamionů.