Krádeží aut v Česku ubývá, nejrizikovější jsou Octavie

V Česku ubývá krádeží aut. Vloni jich bylo majitelům odcizeno 8700, ještě před šesti lety to přitom byl dvojnásobek. U některých značek ale zůstává pravděpodobnost krádeže stále vysoká. Nejčastěji odcizovaným autem je Škoda Octavie.

Klesá počet krádeží aut (zdroj: ČT24)

Nejvíce se v Česku kradou auta koncernu Volkswagen - nejčastěji pak Škoda Octavia. Podle poslední statistiky činí podíl těchto vozů pětinu z celkové sumy odcizených aut. Každý rok ukradnou zloději přes půl procenta všech Octavií v registru, což znamená, že za deset let provozu o svůj vůz přijde zhruba každý dvacátý majitel.

„Vozidla, kterých je na silnici hodně, se snáze udávají, dobře se prodávají náhradní díly, a proto se stávají častěji obětí zlodějů,“ vysvětluje mluvčí policejního prezidia David Schön, o jaké vozy mají zloději největší zájem.

Krádeží ostatních vozidel naopak dlouhodobě ubývá - za posledních deset let skoro na třetinu. Jedním z důvodů jsou i časté noční kontroly v rizikových místech. „Policie pracuje velmi dobře a snaží se rozkrývat gangy, které kradou auta ve velkém,“ říká Petr Vomáčka, mluvčí asistenční služby ÚAMK. „Tento pokles je zejména díky tomu, že se lidé začali více zabývat zabezpečením vozidel,“ dodává Schön.

Podle odborníků má vliv i změna ekonomické situace, auta za posledních deset let v poměru k platům výrazně zlevnila. Zlodějům se tudíž nevyplatí tolik riskovat. Část z nich proto změnila taktiku, lup rozebírají na díly, které se prodávají snáze. Na rozdíl od zahraničí totiž v Česku nemusejí mít ani identifikátor, tedy jedinečný kód produktu.