Zítra se na Moravu vrátí vydatné sněžení, v Beskydech napadne 30 cm

Praha – Během zítřka má ná Moravě a ve Slezsku znovu vydatně sněžit, v nižších polohách napadne 10–15 centimetrů, v Beskydech až 30 cm, meteorologové proto vydali výstrahu. Na Moravě a ve Slezsku sněžilo už během noci a navíc se přidal silný vítr, proto se vytvářely sněhové jazyky. Silný vítr se ale večer vrátí, proto hrozí sněhové jazyky i dnes v noci. Silničáři kvůli tomu ve 22:00 pro nákladní vozidla preventivně uzavřou silnici z Tanvaldu k hraničnímu přechodu v Harrachově.

Meteorolog ČT: Vítr už slábne, večer ale zase zesílí (zdroj: ČT24)

Během zítřejšího dne by v moravských krajích mělo napadnout až 15 cm sněhu, v Beskydech dokonce 30 cm. Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před novou sněhovou pokrývkou platí od pátečních 09:00 do 23:00 a týká se Jihomoravského, Zlínského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Od dnešního pozdního večera do pátečního rána se také mohou na Vysočině a na Moravě znovu tvořit sněhové jazyky. S těmi se již od včerejší noci musí potýkat řidiči na mnoha místech republiky, měli by proto dbát zvýšené opatrnosti.

Silničáři večer znovu uzavřou pro kamiony silnici do Harrachova

Kvůli počasí byla včera v osm hodin večer pro nákladní dopravu preventivně uzavřena silnice I/10 z Tanvaldu na Jablonecku k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově. 18kilometrový kopcovitý úsek byl uzavřen pro auta nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů. „Osvědčilo se to, provoz byl bez komplikací,“ uvedl generální ředitel Silnice LK Petr Šén. Přechod byl dnes v 10:00 dočasně otevřen, jenomže ve 22:00 se silnice pro nákladí vozy znovu uzavře. Výjimku budou mít jen autobusy.

Meteorologové totiž očekávají další intenzivní sněžení, spadnout by mělo 15 až 20 centimetrů sněhu, uvedl Michal Hanč ze společnosti Silnice LK, která se podílí na zimní údržbě v Libereckém kraji. „Od 22:00 bude aktivováno veškeré sklopné dopravní značení, uzavírka je platná až do odvolání a otevření úseku pro kamionovou dopravu bude závislé na aktuálním stavu vozovky v pátek ráno,“ dodal Hanč.

Silnice se zde v poslední době pro nákladní dopravu uzavírá při každém silnějším sněžení. „Stačí jeden uvízlý kamion, aby tam dopravu zablokoval,“ uvedl již dříve Michal Hanč. Řidiči kamionů mohou při cestě do Polska využít hraniční přechody v Hrádku nad Nisou na Liberecku nebo v Náchodě v Královéhradeckém kraji.

Evropské počasí bude až do konce týdne ovlivňovat rozsáhlá tlaková níže Mishka – její střed bude Česku nejblíže v sobotu ráno. Ve čtvrtek a v pátek nás tedy čeká velký propad tlaku. Kvůli tlakové níži spadnou postupně hodnoty tlaku ze středečních 1018 hPa na sobotních přibližně 975 hPa. Nejnižší hodnoty čekají s největší pravděpodobností sever a severovýchod Čech. Prudké snížení tlaku mohou lidé pociťovat i na svém tělesném stavu, zejména kardiaci.

Krkonoše a Jeseníky hlásí lavinové nebezpečí

Po hustém sněžení stouplo včera lavinové nebezpečí v Krkonoších na nejzrádnější, třetí stupeň z pětibodové škály. Výlety po horách už tak vyžadují zkušené posouzení. Za poslední dva dny v Krkonoších napadlo kolem 15 centimetrů prachového sněhu a další má podle předpovědi napadnout. Nyní je na hřebenech mezi 80 až 110 centimetry, uvedl Pavel Smejkal z Horské služby Krkonoše. Třetí stupeň je od pondělí i v Jeseníkách.

Hodně sněhu je kvůli větru uloženo ve žlabech a na lavinových svazích, a to zejména na východních a jihovýchodních expozicích, upozornila horská služba. Při třetím lavinovém stupni je uvolnění laviny možné už při malém zatížení, zejména na strmých svazích. V některých případech se mohou samovolně uvolnit laviny středních a ve výjimečných případech i velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu. Turisté by neměli vstupovat na svahy se sklonem nad 35 stupňů.

  • Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl.

Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední obětí laviny v Krkonoších se na konci prosince 2008 stala šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.