Kauza Nagyová: Pokud sledování zadal Nečas, mohl by být stíhán

Praha – Výslechy v případě zneužití vojenské rozvědky naznačily, že by se do potíží mohl dostat i bývalý premiér Petr Nečas. Několik nezávislých zdrojů uvedlo, že exšéf tajné služby Ondrej Páleník před soudem prohlásil, že sledování své manželky zadal přímo Nečas. Teoreticky by tak mohl být stíhán za zneužití pravomoci. Osobně bude poprvé v případu vypovídat v druhém březnovém týdnu.

V polovině ledna se Obvodní soud pro Prahu 1 vrátil k projednávání případu Jany Nečasové (dříve Nagyové), která údajně zneužila vojenskou rozvědku ke sledování premiérovy manželky. Při výslechu měl taktéž obžalovaný exšéf tajné služby Ondrej Páleník vypovědět, že osobou, která si vyžádala nasazení agentů na sledování Radky Nečasové, byl přímo Petr Nečas. Páleníkovu výpověď potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů, média výpovědi přítomna nebyla. Soud zasedal s vyloučením veřejnosti, protože obžalovaní zaměstnanci rozvědky byli kvůli přelíčení zbaveni mlčenlivosti. 

Zatím soud zkoumá vinu premiérovy současné ženy Jany Nečasové a také čtyř bývalých důstojníků vojenské tajné služby. Páleníkova slova by nyní mohla vést k Nečasovi, mimo soudní síň však Páleník nic potvrdit nemůže. „Za situace, kdy by to potvrdil někdo ze svědků, nebo konkrétně přímo Petr Nečas, tak se tím budeme zabývat,“ konstatoval ale olomoucký státní zástupce Pavel Komár a v názoru ho podpořil i další státní zástupce Rostislav Bajger.

Události: Pokud rozvědku zneužil sám Nečas, hrozí mu stíhání (zdroj: ČT24)

Významná tak bude svědecká výpověď samotného Nečase, která je naplánována na druhý březnový týden. Nečasův advokát zatím neví, jak bude jeho klient před soudem vypovídat a zda informace Ondreje Páleníka potvrdí. „Netroufnu si říct, protože jsem s ním vůbec nehovořil, těžko se k tomu můžu vyjádřit,“ řekl advokát Josef Lžičar. Platí ale, že premiér nemá pravomoc úkolovat tajnou službu. „Nechal jsem si udělat analýzu a primárně ji může úkolovat vláda,“ prohlásil ministr obrany Martin Stropnický. Bývalý náčelník vojenské tajné služby Andor Šándor dodává, že tuto pravomoc mají ještě ministr obrany a prezident s vědomím vlády. 

Sám Petr Nečas celou kauzu kritizuje. Už v listopadu 2013 řekl, že jde o vykonstruovanou záležitost, kvůli které odmítal spolupracovat a vypovídat. „Nicméně jsem připraven spolupracovat s nezávislým soudem,“ řekl tehdy Nečas. Už v březnu by se tak u soudu mohlo vyjevit, jestli je obvinění směřované správně. V tu dobu budou svědčit také tři ministři obrany a bývalý šéf vojenského zpravodajství Rostislav Pilc.

Tři větve kauzy Nagyová

1. KLIENTELISTICKÁ SÍŤ A ÚNIKY Z BIS

Aktéři:

  • někdejší náměstek vrchního státního zástupce Rampuly Libor Grygárek
  • podnikatel a letitý člen ODS Tomáš Hrdlička
  • podnikatel s vazbami na exprimátora Béma Roman Janoušek
  • podnikatel a monacký rezident Ivo Rittig
  • bývalý úředník pražského magistrátu Jiří Toman
  • bývalá vedoucí premiérovy kanceláře Jana Nečasová

Prověřování uvedené pětice odstartovalo celý zásah a dovedlo vyšetřovatele k dalším dvěma větvím případu. Údajně se jedná o organizovanou zločineckou strukturu, v níž si jednotliví aktéři měli prostřednictvím klientelistických vazeb sjednávat vliv ve státních a polostátních firmách, sjednávat výhody při zadávání veřejných zakázek či legalizovat výnosy z trestné činnosti. Rittig je zatím obviněn v jiné kauze v souvislosti s vyváděním části peněz z dopravního podniku. Grygárek čelí obvinění, že měl údajně krýt Janouška při praní špinavých peněz ve švýcarských bankách.

Nečasová měla v této větvi kauzy podle obvinění předávat zprávy z tajné služby lidem z okolí Rittiga. Policie kvůli ohrožení utajovaných skutečností stíhá i advokáty Tomáše Jindru a Davida Michala. Celý vyšetřovací spis je tajný. Žalobci kauzu BIS vyčlenili k samostatnému projednání, k soudu se ale zatím nedostala. 

2. SLEDOVÁNÍ VOJENSKOU ROZVĚDKOU

Aktéři:

  • zpravodajec Jan Pohůnek
  • bývalá vedoucí premiérovy kanceláře Jana Nečasová
  • bývalý šéf Vojenského zpravodajství Milan Kovanda
  • Kovandův předchůdce v čele Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník

Jana Nečasová měla z osobních důvodů zneužít vojenské rozvědky k sledování tří osob, včetně exmanželky Petra Nečase, s nímž měla tou dobou milenecký poměr.

3. PŘÍPAD TŘÍ REBELŮ ODS

Aktéři:

  • Bývalý premiér Petr Nečas
  • někdejší člen vedení ČD Roman Boček
  • bývalá vedoucí premiérovy kanceláře Jana Nečasová
  • bývalý poslanec za ODS a člen vedení Českého aeroholdingu Ivan Fuksa
  • bývalý poslanec za ODS a člen dozorčí rady Čepra Marek Šnajdr
  • bývalý šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř

Exposlanci Tluchoř, Fuksa a Šnajdr čelili obvinění z přijetí úplatku ve formě postů ve státních firmách, které jim měl údajně přislíbit premiér Petr Nečas výměnou za to, že se vzdají mandátů a umožní tak schválení vládního daňového balíčku. Výměnu mandátů za trafiky měla s tzv. rebely domlouvat Jana Nečasová a Roman Boček. Nejvyšší soud však rozhodl, že se na takovou politickou dohodu vztahuje poslanecká imunita. Obvinění z podplácení ale stále čelí bývalý premiér Petr Nečas a také Nečasová s Bočkem, kteří ho podle žalobců společně navedli k přislíbení úplatku.