Doba šílená: Různými neurózami trpíme vlastně všichni

Přibývá špatných zpráv, obav a stresu, nebo jim jen snáze podléháme? Co je špatná nálada a co už nemoc? A kolik je v Česku psychicky nemocných lidí? To ale nikdo přesně neví, protože žádné komplexní údaje neexistují. Nejen na to zaostří první díl nového pořadu Fokus Václava Moravce, který se bude vysílat v úterý 3. února přímo z Psychiatrické léčebny v Bohnicích.

  • Na téma Stav duše budou diskutovat přímo v areálu Psychiatrické léčebny v Bohnicích neuropatolog František Koukolík, psychiatři Martin Hollý a Michal Samson, adiktolog Michal Miovský, abstinující spisovatel Josef Formánek a biskup Václav Malý.

Doba na nás klade stále větší nároky, což se někde musí projevit. A tak není divu, že neurotické projevy jsou mezi lidmi častější než dřív. „Troufám si tvrdit, že neurózou trpíme tím nebo oním způsobem všichni,“ říká v rozhovoru pro Fokus VM psychoterapeut a ředitel České asociace pro psychické zdraví Jan Martínek.

Smutek, špatná nálada či deprese?

Hranice mezi tím, co je lehčí neuróza či rozladěnost a skutečná nemoc, nejsou příliš ostré a navíc se stále posouvají. Jako příklad lze uvést depresi: To, co se ještě do loňského května považovalo za smutek ze ztráty, se teď podle nové klasifikace Americké psychiatrické asociace už dá označit za depresi - pokud trvá po určitou dobu.

Obecně lze říci, že člověk s depresí nedokáže cítit a prožít radost. „Depresivní člověk sám prožívá zacyklený pocit viny, že není schopen něco udělat. Když se mu pak někdo snaží pomoci slovy, aby se vzchopil a snažil, jen posiluje jeho sebeobviňování,“ ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý.

Psychiatrická léčebna v Gruzii
Zdroj: ČTK/AP/Sergey Ponomarev

Počet lidí, kteří navštívili ordinaci psychiatra, narostl za posledních třináct let o dvě třetiny. Důvodů může být několik: Možná je více nemocných, ale také je péče dostupnější anebo možná též zabrala osvěta a návštěva psychiatra už není takové stigma.

Jan Martínek, Česká asociace pro psychické zdraví:

„Schizofrenie se objevuje ve všech kulturách: Ať jde o vyspělé západní společnosti, nebo Křováky v Africe. Je jedno, zda člověk žije ve strukturované společnosti, nebo velmi primitivní entitě. Dvě procenta lidí v každé společnosti trpí schizofrenií.“

Přesné a komplexní statistiky o rozsahu duševních onemocnění v Česku neexistují. Například, jak uvádí psychoterapuet Jan Martínek, v případě schizofreniků neexistuje žádný centrální registr, což stěžuje vyhodnocování stavu pacientů. Stejně jako neexistuje zákon o duševním zdraví, přestože většina evropských a západních zemí ho má. Zrovna tak se nemluví o celospolečenské zátěži, kterou psychické nemoci představují. Zato jsou k dispozici tvrdá data o rostoucím počtu závislých na alkoholu a drogách.

Co v těchto podmínkách lékaři a terapeuti zmůžou? Mají pacienti a česká psychiatrie naději na uzdravení? O tom všem se bude diskutovat v úterý 3. února od 20:00 na ČT24 ve Fokusu VM. A už teď s námi můžete sdílet vaše názory, zkušenosti nebo otázky na webu, Facebooku, Twitteru nebo Snapchatu. Více najdete na webu Fokus VM.

Upoutávka: Fokus Václava Moravce (zdroj: ČT24)