Marksová: Platy vzrostou všem ústavním činitelům počátkem roku

Praha - Mzdy soudců, ministrů, poslanců a dalších ústavních činitelů vzrostou měsíčně zhruba o čtyři tisíce korun. Ministerstvo práce totiž jejich platy podle rozhodnutí Nejvyššího soudu (NS) vypočítávalo na základě nesprávného údaje. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se platy zvýší počátkem letošního roku. U soudců by mělo dojít k doplacení ztrát na platech dokonce tři roky zpětně. Premiér Sobotka požaduje po ministrech analýzu, jak rozhodnutí soudu dopadne na státní kasu.

Dorovnávání platů ústavních činitelů (zdroj: ČT24)

„Pro nás je to velmi nemilé překvapení. Nepočítali jsme s tím. Nicméně zahájili jsme diskuzi, protože je třeba zanalyzovat právní a ekonomické aspekty tohoto rozhodnutí,“ komentoval rozhodnutí NS premiér Bohuslava Sobotka. „Zadal jsem ministru financí, ministryni spravedlnosti a ministryni práce a sociálních věcí, aby připravili na příští jednání vlády konkrétní návrh, jak mají postupovat státní úřady a jaké budou rozpočtové dopady,“ doplnil po dnešním jednání vlády.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové se zvýšení platů od počátku roku týká všech ústavních činitelů mimo soudců. „Těm by měly být platy dorovnány tři roky zpětně,“ uvedla Marksová. Jen náklady na zpětné dorovnání platů soudců se odhadují na 1,5 miliardy korun.

Například soudce okresního soudu s patnáctiletou praxí si letos polepší o 6 100 korun měsíčně. Za poslední roky dostane navíc dalších 183 000 korun. Nejvyšší soud argumentuje tím, že ministerstvo práce vypočítává platy soudců od roku 2002 ze špatně spočítané průměrné mzdy ve veřejné sféře. Ta zahrnuje i částečné úvazky, a proto vycházejí platy soudců nižší, než by měly.

„Statistický úřad udává dvě veličiny. Jedna je průměrná mzda fyzické osoby v nepodnikatelské sféře a druhá udává průměrnou mzdu v tzv. přepočtených počtech. NS rozhodl, že se plat ústavních činitelů má řídit zmíněnými přepočtenými počty, což je v průměru asi o čtyři tisíce víc,“ uvedla Marksová. Podle ní ale ministerstvo platovou základnu určovalo správně, a s rozhodnutím soudu proto nesouhlasí. Podle předsedy Nejvyššího soudu ba ale rozhodnutí mělo být respektováno, a to bez ohledu na to, zda se týká platů nebo něčeho jiného.

Se zvyšováním platů ostře nesouhlasí ministr financí Andrej Babiš (ANO): „Pro mě je nepřijatelné, aby se znovu navyšovaly platy poslancům. Je také trochu absurdní, že soudci si rozhodují o svých platech,“ komentoval situaci. Rozhodnutí soudu se nelíbí ani KSČM, hnutí Úsvit nebo TOP 09, podle které je ale zároveň nutné verdikt respektovat. „Známe výsledek rozhodnutí soudu, ale neznáme odůvodnění. Musíme si počkat na to, zda je možné verdikt soudu ještě nějakým způsobem právně zpochybnit, například tím, že by o této věci rozhodl Ústavní soud,“ uvedl poslanec Jeroným Tejc (ČSSD).

Ministryně Marksová dnes donesla na vládu analýzu, podle které státu nezbývá nic jiného než platovou základnu ústavních činitelů zvýšit. Premiér Sobotka chce ale počkat ještě na analýzy, které zadal ministru financí a ministryni spravedlnosti.