Nejvyšším úředníkem v zemi bude Josef Postránecký

Praha - Nejvyšším úředníkem v Česku bude příštích šest let Josef Postránecký - dosavadní ředitel kanceláře náměstka ministra vnitra. Rozhodla o tom dnes vláda. Pro Postráneckého hlasovalo 15 jejích členů, nikdo nebyl proti. Superúředník by měl nastoupit do úřadu už 1. února. Bude vybírat tajemníky na jednotlivá ministerstva i jednat o dotacích EU. Sobotkův kabinet tak udělal jeden z nejdůležitějších kroků, na kterých závisí platnost služebního zákona. Výběr nejvyššího úředníka v zemi přivítala i opozice.

Místopředsedové ČSSD, KDU-ČSL a ODS k superúředníkovi (zdroj: ČT24)

Prvním úkolem pro Postráneckého bude připravit výběrová řízení na státní tajemníky všech resortů. Funkce by se chtěl proto ujmout co nejdříve, dle předběžné dohody by to mělo být 1. února. S tím souhlasí i ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD), která Postráneckého potřebuje kvůli jmenování nového ředitele Úřadu práce. „My jsme to výběrové řízení už provedli, ale potom nám bylo řečeno, že musíme čekat právě na toho 'superúředníka', protože on je ten, který poté jmenuje ředitele těchto úřadů,“ řekla před jednáním vlády.

Náměstek pro státní správu
Zdroj: ČT24

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) bude mezi prvními úkoly nejvyššího úředníka diskuse s Evropskou komisí. „Čeká ho také příprava implementace 16 předpisů, které potřebujeme k tomu, abychom obhájili svoji pozici před Evropskou komisí v rámci čerpání evropských peněz,“ řekl na dnešní tiskové konferenci.

„Věřím, že nový náměstek pro státní službu začne rychle pracovat na svých úkolech a podaří se nám dosáhnout odpolitizování státní správy, jejího nestranného, transparentnějšího a profesionálního fungování,“ uvedl k výběru Postráneckého premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Výběr nejvyššího úředníka v zemi přivítala i opozice. „Je to podmínka, aby se zahájila výběrová řízení na nižších úrovních,“ reagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, podle něhož bude prvořadým úkolem Postráneckého to, aby vybral státní tajemníky na všechna ministerstva.

Superúředník ale zároveň musí dojednat s úřady, kteří zaměstnanci přejdou pod služební zákon. „To překlopení musí nastat tak, aby tuto situace vůbec nepocítil - z pohledu občanů nebo podnikatelů - výkon státní správy,“ uvedl k tomu Postránecký.

Josef Postránecký (53) vystudoval geografii na pražské přírodovědě. Do začátku 90. let pracoval jako prognostik, později přednášel na Národohospodářské fakultě VŠE. V roce 1998 působil jako poradce vicepremiéra Pavla Mertlíka (ČSSD), následně byl jmenován vrchním ředitelem sekce regionální politiky a evropské integrace na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). V roce 2001 odešel na vnitro, kde (vyjma dočasného návratu na MMR) působí dodnes; stojí v čele kanceláře ministrova náměstka pro ekonomiku, strategie a evropské fondy.

Postránecký: Za superúředníka se nepovažuju

Nový náměstek pro státní službu Josef Postránecký se za superúředníka, jak se někdy jeho post nazývá, nepovažuje. Jeho hlavním cílem je státní správu zkvalitnit a stabilizovat. „Chci změnit hodně věcí, především aby státní správa byla stabilizována, protože pokud úředníci dělají léta dobře svoji práci, tak je to hned znát. A to je jeden z mých cílů,“ konstatoval.

Postránecký zároveň připomněl, že s ministry, kteří do státní služby spadat nebudou, bude komunikovat tehdy, když budou navrhovat členy výběrových komisí pro výběr svých náměstků. „Budu i z druhé strany hlídat, aby úředníci nebyli v příliš těsných kontaktech s politickou scénou,“ doplnil. Podle zákona může náměstek pro státní službu mimo jiné vydávat služební předpisy a kontrolovat služební vztahy státních zaměstnanců.

První kolo výběru ztroskotalo na jazycích 

Do opakovaného tendru na náměstka pro státní službu se přihlásilo 21 lidí, z toho 11 bylo vyřazeno pro nesplnění požadavků, z deseti zbývajících byla vybrána finální trojice. Vedle Postráneckého ještě tajemnice třebíčského městského úřadu Simeona Zikmundová a šéf strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Břetislav Grégr. Původní výběrové řízení bylo vypsáno už loni, nikdo z uchazečů ale tehdy nesplnil podmínky. Týkalo se to zejména jazykové vybavenosti, jejíž podmínky byly nakonec změněny – potřebné jazykové zkoušky si může nejvyšší úředník doplnit během tohoto roku.

„Odpovídal jsem na dotazy v angličtině a jeden dotaz mi byl dokonce položen ve francouzštině. Nicméně mám jazykovou zkoušku s certifikátem B z roku 2000, kdy byl trochu jiný systém jazykových zkoušek. Od roku 2013 je nový systém a nezbývá mi než si tu zkoušku doplnit podle nového systému a jsem připraven to v letošním roce udělat,“ řekl Postránecký.

Zástupce superúředníka

Zástupcem náměstka pro státní službu má být personální ředitel. Výběrové řízení na tuto pozici končí dnes o půlnoci. „Zatím jsou čtyři přihlášení a mám avizované ještě páté jméno,“ poznamenal ministr vnitra Milan Chovanec s tím, že kandidáty posoudí komise, která poté navrhne vládě nejlepší z nich.

Služební zákon, který má odpolitizovat státní správu, původně počítal s generálním ředitelstvím státní služby jako jejím koordinačním orgánem. Nakonec byla po politických neshodách schválena varianta, kdy většina kompetencí připadne ministerstvu vnitra a vznikne funkce náměstka pro státní službu. S podobou zákona nesouhlasí prezident Miloš Zeman, který ho napadl u Ústavního soudu.

Jak šel čas se služebním zákonem

22. ledna 2014 - Sněmovna podpořila novelu služebního zákona z pera poslanců ČSSD. Koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL tím splnila podmínku prezidenta Miloše Zemana pro jmenování nové vlády.

27. května 2014 - Koaliční rada ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO se dohodla na návrhu nového služebního zákona. Vláda o týden dříve schválila vznik generálního ředitelství státní služby.

16. července 2014 - Začala mimořádné schůze sněmovny o služebním zákonu. TOP 09 a ODS oznámily, že chtějí blokovat třetí čtení, dokud koalice nepřistoupí na jejich požadavky.

6. srpna 2014 - Vládní koalice ustoupila opozičním ODS a TOP 09 a vyhověla jejich požadavku nezavádět generální ředitelství státní služby. Většina kompetencí připadne ministerstvu vnitra, kde vznikne funkce náměstka pro státní službu.

7. srpna 2014 - Ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) oznámil, že se nebude účastnit dalších prací na zákonu. Kvůli dohodě s opozicí totiž podle něj nebude dostatečně odpolitizována státní správa, za což nechce převzít odpovědnost.

13. srpna 2014 - Prezident Zeman řekl, že nesouhlasí s tím, aby služební zákon počítal s pozicemi takzvaných politických náměstků. Zrušení generálního ředitelství považuje za chybu.

2. září 2014 - Prezident Zeman varoval sněmovnu, že prosadí-li přes jeho avizované veto novelu zákona s politickými náměstky, obrátí se na Ústavní soud. Novela podle něj nepovede k odpolitizování státní správy, ale k její zesílené politizaci.

3. září 2014 - Koaliční rada se shodla, že nechce měnit dohodu o služebním zákonu.

10. září 2014 - Sněmovna schválila celkovou novelu služebního zákona. Poslanci v předloze ponechali politické náměstky. Senát normu schválil 1. října.

8. října 2014 - Prezident Zeman vetoval novelu služebního zákona; podle něj vyvolává zásadní ústavněprávní pochybnosti.

24. října 2014 - Sněmovna potvrdila novelu služebního zákona, poslanci přehlasovali Zemanovo veto.

7. listopadu 2014 - Prezident Zeman předložil Ústavnímu soudu návrh na zrušení zákona o státní službě.

27. listopadu 2014 - Vláda vyhlásila výběrové řízení na místo náměstka ministra vnitra pro státní službu a personálního ředitele sekce státní služby, uzávěrka přihlášek byla 12. prosince.

18. prosince 2014 - Ministerstvo vnitra oznámilo, že nikdo z uchazečů nesplnil formální kritéria. Výběrové řízení se proto bude opakovat.

23. prosince 2014 - Vláda vyhlásila nové výběrové řízení, oproti minulému zmírnila jazykovou vybavenost kandidátů.

8. ledna 2015 - Začaly pohovory s uchazeči o místo náměstka ministra vnitra pro státní službu. Přihlášku do opakovaného výběrového řízení podalo 21 lidí, 11 z nich komise vyřadila pro nesplnění požadavků.

10. ledna 2015 - Server Lidovky.cz uvedl, že mezi třemi finálními kandidáty jsou ředitel kanceláře náměstka na ministerstvu vnitra Josef Postránecký, tajemnice třebíčského městského úřadu Simeona Zikmundová a ředitel strukturálních fondů na ministerstvu průmyslu Břetislav Grégr.

20. ledna 2015 - Vláda vyhlásila výběrové řízení na personálního ředitele sekce pro státní službu, který bude hlavním pomocníkem tzv. superúředníka.

28. ledna 2015 - Vláda vybrala na post náměstka ministra vnitra pro státní správu Josefa Postráneckého.