Stropnický na novém šéfovi Vojenské policie přes kritiku trvá

Praha − Mezi ministrem obrany a velením armády panuje napjatá atmosféra. Martin Stropnický (ANO) chce akceschopnější Vojenskou policii a plánuje proto změnu v jejím vedení. Na místě Milana Schulce by rád viděl Pavla Kříže. Vojáci ale kandidáta kritizují, v čele s náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem. I když ministr dnes téma ze zasedání branného výboru nakonec stáhl, na svém kandidátovi trvá a chce to Pavlovi vysvětlit.

Stropnický stáhl jmenování Kříže z branného výboru (zdroj: ČT24)

„Udělal jsem to proto, že se v posledních dnech rozvířila mediální bouřka řekněme středních rozměrů, kdy byl tento záměr podle mě dost nešťastně zpochybňován náčelníkem generálního štábu,“ řekl ministr na dopoledním brífinku. Obával se proto, že by diskuse na výboru nemusela být racionální a standardní, a proto návrh raději stáhl. Dodal ale, že je přesvědčený, že Kříž je kvalitní a erudovaný kandidát: „Člověk, který se v problematice dobře orientuje a je zárukou toho, že bude Vojenská policie v budoucnu velmi efektivní složkou ministerstva obrany.“

Pavel dnes novinářům řekl, že se o kandidatuře Kříže dozvěděl z médií a od ministra nedostal žádný prostor, aby se k jeho nominaci mohl vyjádřit. Své výhrady prý proto sdělil také do médií. Dnešní stažení bodu z jednání obranného výboru ho podle jeho slov překvapilo.

Stropnický zatím nechtěl specifikovat, kdy návrh znovu předloží. Chtěl by ale, aby výbor jmenování Kříže projednal v řádu týdnů, nikoliv měsíců. Do té doby chce s jednotlivými poslanci detailně probrat důvody, proč Kříže do čela VP navrhl. Stropnický ale zároveň zdůraznil, že ministr jmenuje nového šéfa VP pouze po projednání, nikoliv po schválení v branném výboru. „Tu pravomoc budu nezpochybnitelně uplatňovat,“ podotkl. Další postup pak podle ministra záleží i na tom, jak bude postupovat prezident Miloš Zeman, se kterým měl minulý týden na téma armáda a ministerstvo schůzku. „Má to určité souvislosti,“ podotkl bez dalších podrobností.

Martin Stropnický: „Slyšel jsem, že v minulosti byla praxe taková, že generální štáb ministrům navrhoval tři kandidáty, ze kterých pak ministr vybíral. Ta praxe se mi zdá nelogická a trochu nešťastná, protože Vojenská policie je složkou, která spadá přímo pod ministra obrany a je kontrolní složkou Armády České republiky. Je tedy nanejvýš nelogické, aby na doporučení byl jmenován někdo, kdo má být kontrolorem toho, který ho doporučoval. Nevidím jediný důvod, abych v této tradici pokračoval.“

Současný šéf VP Martin Schulc se podle Stropnického „méně intenzivně, než by bylo žádoucí, věnuje například hospodářské kriminalitě“. Ministr by také byl rád, aby nový šéf Vojenské policie dotáhl jednotlivé kauzy do konce. Schulc už údajně dostal nabídku pracovat jako vojenský přidělenec na některém z českých velvyslanectví. Změna ve vedení Vojenské policie by měla nastat i kvůli rozhodnutí ministerstva obrany o střídání lidí v této funkci každé tři roky.  

Armádě vadí, že Kříž zatím nevelel žádnému útvaru a není plukovník

Podplukovník Pavel Kříž je nyní náčelníkem právní služby vojenských policistů. U VP je devět let a zatím nevelel žádnému útvaru. Právě proto se jeho jmenování nelíbí velení armády. Pavlovi vadí i jeho nízká hodnost. Šéf Vojenské policie by podle něj měl být dvouhvězdičkový generál, tedy o tři hodnosti vyšší voják. Za lepší uchazeče proto považuje plukovníky, kteří u Vojenské policie slouží delší dobu než Kříž. S tím souhlasí i místopředseda branného výboru Ivan Gabal (KDU-ČSL): „O všech kandidátech na takto důležitá velitelská místa, zdůrazňuji slovo velitelská, to není právní služba Vojenská policie, je potřeba předjednávat a zkoumat zkušenosti, kompetenci a respekt navrhovaného velitele.“

Stropnického kanidát na šéfa Vojenské policie Pavel Kříž
Zdroj: ČT24

Stropnický ale takový argument označil za lichý. V minulosti podle něj sice kandidáti měli vojenskou minulost, ale neměli zase vůbec žádné právní zázemí. „Pokud jste vyšetřovatel často složitých případů, tak je, myslím, právní vzdělání naprosto nepostradatelné,“ uvedl. Kříž by měl podle něj navíc u sebe dva zkušené lidi zevnitř VP. Pavel ale předpokládá, že nominaci projedná ještě personální rada, kterou Stropnický sám zřídil. Zabývat se podle něj má jmenováním všech generálů, což pozice šéfa VP je. Pavel proto očekává, že budou dodržena všechna požadovaná kritéria. V tom případě prý bude muset být vybrán jiný kandidát než Kříž.

Ministr ale ustupovat nehodlá. Své argumenty pro Kříže chce Pavlovi a jeho nástupci Josefu Bečvářovi znovu vysvětlit. České televizi už v úterý řekl, že své rozhodnutí konzultuje se spoustou lidí: „S lidmi, kteří jsou v té věci zběhlí. S lidmi, kteří, řekl bych, mají ten pohled odborný a nestranný.“ Vojenská policie prostřednictvím své mluvčí Lenky Haberové vzkázala, že se teď ke sporu vyjadřovat nebude. „Počkáme na zasedání výboru pro obranu,“ dodala.

Pavel měl výhrady i kvůli vojákům ve Vrběticích

Generál Petr Pavel nemá výhrady vůči některým krokům ministerstva obrany poprvé. Nelíbilo se mu například nasazení armády v muničním skladu ve Vrběticích nebo nevýhodné servisní smlouvy na vojenskou techniku. „Bohužel, komunikace mezi ministerstvem obrany a generálním štábem není v některých případech ideální,“ poznamenala mluvčí Generálního štábu AČR Jana Růžičková.