S testy otcovství opatrně, varuje podezíravé muže genetik

Praha – Muži žádající genetické testy otcovství by si měli důkladně prověřit subjekt, od které analýzu žádají. Důvěryhodných odborníků je v ČR jen několik a výsledky, které dostanou, nemusí ani trochu odpovídat skutečnosti, upozornil v Hyde Parku ČT24 přední odborník Daniel Vaněk. Varuje před spoléháním se na výsledky „garážových“, nebo dokonce „předsíňových“ firem. Podle něj také dochází v analýzách genetického materiálu k chybám, které pak na poli forenzní genetiky mohou mít závažné důsledky.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Chybí zákon o genetice

Daniel Vaněk dlouhodobě volá po přijetí zákona o genetice, který by mimo jiné stanovil podmínky a okolnosti práce s genetickým materiálem. Zákonný zástupce má dnes právo odebrat vzorek svému potomkovi a následně ho poslat do laboratoře k porovnání se svým. Zákon by měl stanovit, že vzorky se mohou zpracovávat pouze v akreditované laboratoři, protože ale schází, dáno nic takového není. „U nás existují desítky garážových firem, které vůbec nemají žádnou laboratoř. Udělaly si jen líbivé webové stránky a vzorky posílají kdoví kam (…),“ kritizuje podmínky v ČR Daniel Vaněk.

Přidává k tomu příběh ze své praxe, kdy se kvůli výsledkům testu rozvedli manželé. Muž si předtím nechal zpracovat anonymní test otcovství a výsledky ukázaly, že jeho dítě nemá genetickou shodu. Dohodli se tedy na rozvodu. Žena brzy čekala dítě s novým partnerem, muž stejně tak s novou partnerkou. „Provedl jsem jim nové odběry, udělal vyhodnocení a dítě, o které šlo, bylo jeho. Ten subjekt to buď vůbec nezpracovával, nebo někde prohodili vzorky, neexistuje žádná kontrola,“ přiblížil genetik možné nešvary vyplývající z absence zákona.

Když už musíte mít test otcovství, hledejte odborníka

Všem mužům, kteří už si postaví hlavu, že trvají na testu otcovství, doporučuje, aby pečlivě vybírali znalce, na kterého se obrátí. „Učí někde na vysoké škole, má publikační činnost i vlastní laboratoř, kde vzorky zpracuje. To jsou asi tři hlavní body,“ shrnuje. Takových odborníků najde pak žadatel v celé republice do desítky, dodává.

Práce v laboratoři
Zdroj: ČT24

Dokonce jako alarmující případ k dokreslení nekompetentnosti firem, které nabízejí služby genetické analýzy, popsal případ, kdy se na něj obrátil někdo s dotazem na věrohodnost jedné z nich. Z prohlížeče map zjistil, že na adrese je obyčejný panelový dům bez jakéhokoli označení. „To už není ani garážová firma, ale možná předsíňová,“ kroutí hlavou.

Z forenzní genetiky je „masovka“, to je jeden ze zdrojů chyb

Ve své praxi se setkal i s chybami ve zpracování genetických vzorků při důkazním řízení v rámci trestních kauz. Některé dokonce označuje za zmatečné. Sám Daniel Vaněk patří k zakladatelům forenzní genetiky, skupina těchto odborníků před 25 lety byla velmi malá. „Teď je asi problém, že už se z toho stala masová záležitost, už to není pod kontrolou vědců,“ posteskl si.

Kvituje s povděkem, že se stále více trestných činů řeší s pomocí genetiky. Ale ruku v ruce s tím jde větší časový tlak na laboratoře, stejně jako se k takové práci dostávají lidé s menší „vzdělanostní základnou a zkušenostmi“. Z toho pak vznikají chyby v závěrech. Dokonce se pak při pokusech ověřit některé výsledky setkává s rezistencí zaangažovaných institucí a těch, kdo genetické analýzy prováděli.