Šéf odboru MMR si měl říct o úplatek, hnutí ANO ho vyloučilo

Praha – Vladislav Koval si měl říct o úplatek, když působil jako ředitel odboru hospodářských služeb na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR). Tak zní obvinění policie, na které upozornil server Aktuálně.cz. Kovalu včera odvolali z místa ředitele odboru, odmítl nabídku na místo referenta na MMR, nadále zůstává zastupitelem v Ostravě zvoleným za ANO. Hnutí ho ale dnes vyloučilo.

Koval si měl říct o úplatek od jedné z dodavatelských firem, jeho odbor hospodářských služeb na ministerstvu zajišťuje třeba správu budov a automobilů ve vlastnictví ministerstva. Včera byl v souvislosti s policejním obviněním z funkce ředitele odvolán. „Protože existuje presumce neviny, bylo mu nabídnuto místo referenta na MMR, tuto nabídku odmítl,“ řekla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová a dodala, že ministerstvo podalo trestní oznámení už 27. října loňského roku. Nyní je pověřena zastupováním vedoucího odboru Zdeňka Pikešová.

Vladislav Kovala se na kandidátce ANO dostal také do ostravského zastupitelstva, kde je členem finančního výboru. Nicméně vedení ANO zakročilo rázně a Kovalu dnes vyloučilo. „Jeho jednání bylo nepřijatelné. Předsednictvo hnutí jej vyloučilo a měl by rezignovat i na post zastupitele,“ uvedl předseda ANO Andrej Babiš. Naopak ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) předtím řekl, že z pozice primátora vůči Kovalovi v tuto chvíli nebude podnikat žádné kroky. Koval navíc řekl, že se svého mandátu zastupitele nechce vzdát. „Reakce (hnutí ANO) se zvláště v případě takové věci dala čekat. Doufám, že se očistím,“ řekl Koval.

Úmyslem mělo být otestovat dodavatele

Podle informací webu se Koval hájí tím, že jen cíleně testoval, jestli zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí. Pokud by prý kývl, ministerstvo by s firmou přestalo obchodovat. „Byla to funkce, kde máte velkou zodpovědnost a ta přináší i určitá rizika. Je to pro mě velice nepříjemné, v životě jsem v takové situaci nebyl,“ citoval server Kovalu.

Nikomu z vedení ministerstva ale o své údajné akci neřekl. Koval následně měl od své nabídky odstoupit a zástupci firmy zavolal, že už žádné všimné nechce. Nicméně v té době ho už ale policisté delší dobu odposlouchávali a měli zaznamenat i svědectví pracovníka společnosti. Trestné je už vyjádření korupční nabídky, k samotnému činu nemusí dojít. Jeho advokát Eduard Bruna uvedl, že proti obvinění podal Koval stížnost. Mohlo by se o ní rozhodnout v příštím týdnu.

Ministryně Šlechtová: Ministerstvo dostalo podnět a podalo trestní oznámení (zdroj: ČT24)

V minulosti byl Kovala členem Strany zelených, dělal předsedu moravskoslezské buňky, ale rozešel se s ní v roce 2009. Odchod zvažoval dlouho, i kvůli neúspěchu Strany zelených v podzimních volbách v roce 2008, rozhodla ale politika předsedy a exministra životního prostřední Martina Bursíka, s níž nesouhlasil.