Ředitel úřadu pro ochranu dětí vidí návrat chlapců z Norska optimisticky

Praha – Vývoj kauzy synů Evy Michalákové záleží na tom, jak matka prokáže, že splňuje podmínky pro jejich navrácení. České televizi to řekl Zdeněk Kapitán z Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí. Šanci, že se chlapci nakonec vrátí matce, vidí nadějně. Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) ale upozornil, že podle informací, které má k dispozici, je celá kauza vykládaná velmi jednostranně: „Matka dětí poskytuje pouze jednu část informací.“ Zdeněk Kapitán bude od 20:05 hostem pořadu Hyde Parku. Spolu s ním přijde do studia i místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 Jitka Chalánková.

Na údajné zamlčování některých informací v kauze odebraných dětí upozornilo začátkem týdne norské velvyslanectví. Matka dětí Eva Michaláková podle velvyslankyně zamlčuje důležité informace, které s kauzou souvisí. Za pravdu jí dala i ministryně práce Michaela Marksová a nyní i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (oba ČSSD).

„Podle informací, které mám, souhlasím s tím, co řekla paní velvyslankyně. Bohužel ta kauza je vykládána velmi jednostranně. Matka dětí i paní Chalánková (poslankyně TOP 09) poskytují pouze jednu část informací. Ten, kdo nemá přístup k celému spisu, to může velmi těžko hodnotit,“ řekl ministr České televizi. Dodal ale, že rozdělit rodinu považuje za krajní prostředek: „Pokud důvody pominou, mělo by se umožnit spojení celé rodiny.“ Staršímu z chlapců je nyní 10 let. Podle Dienstbiera by proto měl být pro posouzení celé věci důležitý i jeho názor.

Členové české delegace, která kvůli kauze navštívila Norsko, ale naopak prohlášení velvyslankyně zpochybňují. Poukazují na to, že policie veškerá obvinění vůči rodičům odložila. Matce se od počátku snaží pomáhat i Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí. Letos v březnu dokonce poskytl Norsku záruky, které předal diplomatickou cestou. Podle Kapitána šlo o celý soubor opatření: „Apelujeme v nich, aby byly děti svěřeny na území České republiky a že se o rodinu postaráme. A to i v případě, že by děti byly svěřeny i do ústavního zařízení.“

Šanci, že se chlapci vrátí matce, vidí Kapitán nadějně. „Záleží na tom, jakým způsobem se postaví matka a její právní zástupci k prokázání splnění podmínek pro to, aby jí mohli být chlapci svěřeni zpět… Jsem optimista, nicméně právo není exaktní věda a každá pravděpodobnost je 50 procent,“ uvedl. Ministerstvo zahraničí navíc připravuje už druhou nótu, kterou se chystá předat Norsku. Reaguje tak na zájem norských úřadů navázat spolupráci s příslušnými českými institucemi.

Michaláková ve středu České televizi řekla, že už jí dětí neříkají „mámo“, ale křestním jménem. Pokud jsou ale pěstouni chlapců v Norsku profesionálové, měli by podle Kapitána pracovat s dětmi s tím, že jsou pouze pěstouni, nikoliv jejich rodiče. „Vzhledem k tomu, že probíhá, byť velmi omezeně, styk s matkou, tak děti ví, kdo je jejich matka. Probíhají i informace o otci, takže vazba na biologickou rodinu tady je,“ dodal.

Připomeňte si příběh rodiny Michalákových od samého začátku (zdroj stránky pod názvem Kde je moje dítě.)