Ani Putin, ani Hollande: Praha sčítá odmítnuté pozvánky

Praha/Moskva – Ruský prezident Vladimir Putin se příští týden nezúčastní české připomínky osvobození koncentračního tábora v Osvětimi. Podle zjištění ČT ho v Praze zastoupí místopředseda Rady federace. Pozvánku dnes odmítl i francouzský prezident Francois Hollande - do Prahy by tak dosud měli zamířit jen prezidenti Bulharska a Slovenska.

Ze čtrnácti pozvaných hlav států svou účast doposud potvrdil jen bulharský prezident Rosen Plevneliev a slovenský prezident Andrej Kiska. Není tak stále jasné, zda se zúčastní například ukrajinský prezident Petro Porošenko, o jehož účasti se v minulosti mluvilo, Kyjev ji ale zatím nepotvrdil. Zemanův mluvčí dnes nechtěl případný příjezd dalších hlav států komentovat.   

Pražský hrad poslal pozvánky také vrcholným představitelům vítězných mocností druhé světové války. Americký prezident Barack Obama se už ale Zemanovi omluvil, že nepřijede, pozvánku do Prahy dnes odmítl i Francois Hollande, ruský prezident Putin místo sebe vyšle do Česka představitele horní komory parlamentu, Iljase Umachanova.

Jak doplnil korespondent ČT v Moskvě Miroslav Karas, Kreml své důvody pro toto rozhodnutí jako obvykle neobjasnil. „Podle našich informací Vladimir Putin do Prahy nepojede, protože s tím prostě nepočítal,“ uvedl Karas. Podle některých expertů si ruský prezident velice pečlivě vybírá události, jichž se má zúčastnit, zohledňuje charakter akce i počet účastnících se protějšků.

Pieta proběhne i přímo v Osvětimi

Do Česka na počátku příštího týdne přijedou hlavně šéfové parlamentů, kterých svou účast potvrdily tři desítky. V pondělí se na Pražském hradě uskuteční mezinárodní fórum o růstu antisemitismu a extremismu ve světě. Následující den dopoledne vystoupí na Hradě s projevy prezident Zeman a další významní hosté a odpoledne se uskuteční pieta v Terezíně. Setkání organizuje Evropský židovský kongres spolu s Evropským parlamentem a dalšími organizacemi, Česko je pouze hostitelem. 

Evropský židovský kongres (EJC) byl založen v roce 1986. Předtím evropské židovské otázky řešila evropská pobočka Světového židovského kongresu (WJC). Předsedou EJC je Vjačeslav (Moše) Kantor, šéf organizace zastřešující ruské židovstvo, miliardář a podnikatel žijící ve Švýcarsku, který se napojením na ruského prezidenta Vladimira Putina netají.

Kvůli politikům se statusem chráněných osob bude v pondělí a v úterý také kompletně uzavřený areál Pražského hradu. Hradčanské náměstí bude neprůjezdné a omezení budou platit taky v okolí Obecního domu. Policie v těchto dnech dokončuje přípravy rozsáhlých bezpečnostních opatření.

Při příležitosti výročí osvobození Osvětimi proběhne celá řada akcí i ve světě. Německý prezident Joachim Gauck, jeho rakouský protějšek Heinz Fischer a nejspíš i polský prezident Bronislaw Komorowski se zúčastní piety přímo v Osvětimi. Izraelský prezident Reuven Rivlin zase zamíří na připomínku obětí holocaustu v sídle OSN v New Yorku.