Úsvit odvolal šéfa poslanců Fialu, vadila jeho spolupráce se Zemanem

Praha - Poslanecký klub Úsvitu odvolal na nočním jednání svého předsedu Radima Fialu, místo něj zvolil dosavadního místopředsedu Marka Černocha. Podle informací serveru Novinky.cz, který na věc upozornil, bylo jedním z důvodů Fialova odvolání to, že jednal za zády poslanců. Sám Fiala odpoledne na tiskové konferenci řekl, že se na něj snesla kritika kvůli neformálním a kamarádským vztahům k zástupcům jiných stran nebo údajně úzké spolupráci s prezidentem Milošem Zemanem.

Podle Fialy vystoupili na jednání klubu někteří kolegové s výhradami k jeho práci. Kritika se na něj snesla i kvůli údajně úzké spolupráci se Stranou práv občanů nebo nedostatečné týmové práci. Týkala se také toho, že se prý odmítal více vymezit vůči předsedovi hnutí Tomiu Okamurovi, například v otázkách tábora v Letech nebo islamizace. Fiala kritiku odmítl. Podle Černocha se na klubu projevily rozdílné vize a názory kolegů a ta jeho převážila. Nejde podle něj o žádnou revoluci nebo puč. Do budoucna chce poslanecký tým stmelit.

Podle serveru Novinky.cz Fiala údajně uzavíral dohody, o kterých nikdo z poslanců nevěděl. Dalším důvodem pro odvolání měla být i jeho účast na jednání rozpočtového výboru či příklon ke sloučení se Stranou práv občanů. To ale předseda hnutí Tomio Okamura odmítl: „Slučování s nikým neplánujeme, to tam (na jednání klubu) vůbec nepadlo.“

Poslanecký klub Úsvitu má 14 členů, z toho dvě ženy. Novou místopředsedkyní se po Černochovi stala Jana Hnyková, druhým zůstává Petr Adam. Klub podle Okamury na prvním jednání v novém roce vyjádřil přání, aby celé jeho vedení požádalo znovu o důvěru. „U nás to probíhá tak, že celé vedení klubu dá funkce k dispozici, včetně Černocha a Adama, přednesli své vize a pak se hlasovalo,“ popsal Okamura. Černoch získal ve volbě osm hlasů, tedy těsnou většinu. „Fiala zůstává v klubu, počítáme s ním na jiné úkoly,“ dodal Okamura, který podle svých slov hlasoval pro Fialu.

Fiala se stal předsedou poslanců hnutí Úsvit v listopadu 2013. V letech 1998 až 2012 byl členem ODS, ve volbách 2010 kandidoval v Olomouckém kraji jako dvojka kandidátky občanských demokratů a na rozdíl od lídra Ivana Langera se tehdy do sněmovny dostal.

Fiala byl také mezi takzvanými rebely ODS, kteří nehlasovali pro vládní balíček daňových změn. V říjnu 2012 členství v ODS ukončil a do konce volebního období působil jako nezařazený poslanec. V roce 2013 vstoupil do Úsvitu.

Nový šéf poslanců Úsvitu: Tým je potřeba stmelit (zdroj: ČT24)