Zeman radí vládě: OSVČ ať odvádí více na daních

Praha – Prezident Miloš Zeman dnes poobědval s premiérem Sobotkou v Lánech. Novoroční setkání bylo podle Sobotky nekonfliktní. Zeman dal ovšem jeho vládě do nového roku doporučení, která považuje za zásadní. Klíčovou otázkou je dle prezidenta situace živnostníků. Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) prý odvádí nízké daně ve srovnání se zaměstnanci. Sobotka reagoval tím, že vláda teprve analyzuje, jestli podmínky změnit; ministr financí Andrej Babiš je ale proti. Do nového roku Zeman zároveň vládě doporučuje, aby prosadila zákon o prokázání příjmů a majetku. Měl by podle něho zabránit tomu, aby lidé zbohatli a neplatili přitom daně.

Podle prezidenta Zemana jsou OSVČ oproti zaměstnancům výrazně zvýhodněni, protože do státního rozpočtu odvádí mnohem méně na daních. Za příklad dává Zeman rok 2010, kdy daňový příjem od OSVČ činil 27 miliard korun ročně, což je devětkrát více než nyní. Například zaměstnanec s ročním příjmem 700 tisíc korun odvede na zdravotním pojištění společně se zaměstnavatelem 7875 korun měsíčně. Oproti tomu odvede osoba samostatně výdělečně činná se stejným příjmem necelých 18 stovek.

Sobotka souhlasí, proti je ale Babiš i Kalousek

Premiér Sobotka na Zemanovu radu reagoval, že jeho ČSSD dlouhodobě prosazuje, aby se platby do zdravotního systému pro OSVČ zvýšily, protože na rozdíl od zaměstnanců mohou ze systému zdravotní péče neomezeně čerpat. Proti je ale klíčový muž Sobotkovy koaliční vlády, totiž ministr financí Andrej Babiš. „Komise ministerstva financí analyzuje tržby u jednotlivých zaměstnavatelů. Evidence by měla přinést i větší odvody na sociálním a zdravotním pojištění,“ nárůst daní u živnostníků ale podle Babiše není aktuální. Místo toho chce zlepšit hlavně hospodaření ministerstva zdravotnictví a chce o tom s premiérem co nejdříve mluvit.

Za OSVČ se postavil i 1. místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Nevidím důvod, aby docházelo ke zvyšování další zátěže u živnostníků, protože je méně chrání zákoník práce i sociální zákony. Živnostník nese větší zodpovědnost za své ztráty, a když je ve ztrátě, tak někdy žádný výdělek nemá,“ zdůvodnil.

Zákon o původu příjmů a majetku

Prezident Zeman zmínil při novoročním obědě jako klíčovou otázku i zákon o prosazování původu majetku. Sobotkovi vysvětlil, proč prosazuje co nejpřísnější verzi. „Přál bych si, aby byl co nejtvrdší, aby zasahoval co nejhlouběji do minulosti – nikoli, aby byl založen na principu‚ co sis nakradl, to je tvoje, ale dál už nekraď,“ konstatoval Zeman.

Sobotka chce o návrhu tohoto zákona debatovat co nejdříve, zdůrazňuje ale, že musí být v souladu s ústavním pořádkem. „Je třeba, aby neexistovalo riziko, že ho posléze zruší Ústavní soud. Předpokládám, že diskuze se povede nad konkrétním návrhem zákona, jakmile ho ministerstvo financí předloží do vlády,“ komentoval Sobotka s tím, že ČSSD zákon – který by zpřísnil dohled nad daněmi z majetku – už v minulosti prosazovala.

„Naším cílem je zabránit tomu, aby se v naší zemi legalizoval majetek, který pochází z trestné činnosti nebo z prostředků, které nebyly zdaněny. Myslím, že je velká chyba, že v našem právním řádu tento institut chybí, “ uvedl premiér, podle něhož si na to dlouhodobě stěžují i úředníci z finančních úřadů. „Že jsou do značné míry bezbranní proti pořizování tzv. ufomajetku. To znamená, že v ČR čas od času někdo zbohatne, aniž by o tom existovaly záznamy na daňové správě, že by z toho svého majetku zaplatil daně, “ konstatoval, čemu chce jeho vláda v tomto roce zamezit.