Politikům už se plní kalendář zahraničních cest

Praha – Jordánsko, Itálie nebo Indie – čeští politici už mají naplánovanou řadu zahraničních cest, které chtějí v příštím roce absolvovat. Jak sami říkají, za hranicemi hledají odpovědi na otázky, kterým musejí čelit na domácí půdě. Vedle toho se ze své pozice snaží pomoci i tuzemským podnikatelům prorazit mimo český trh. Na zahraniční cestu vyrazí prezident, předseda Senátu i sněmovní výbory.

Vládní airbus ponese prezidenta do Jordánska i USA (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman má v plánu během prvních šesti měsíců příštího roku navštívit hned tři země. V únoru začne cestou do Jordánska. „Jordánsko je zapojeno v koalici, která bojuje proti Islámskému státu. To je velké téma, které pan prezident dlouhodobě prosazuje,“ dodává prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Už v březnu pak prezident odletí do Spojených států na konferenci Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti. Nezodpovězenou otázkou nicméně zůstává, zda se setká i s nejvyššími americkými představiteli. „Návštěva Spojených států amerických bude příležitostí k tomu, aby pan prezident vysvětlil některá svá zahraničněpolitická stanoviska,“ uvedl Ovčáček. V květnu potom chce Zeman zamířit i do Ruska:

Jistá je rovněž Zemanova květnová účast na summitu Východního partnerství v lotyšské Rize. Naopak nepotvrzená je zatím prezidentova přítomnost na podzimním zasedání Valného shromáždění OSN ve Spojených státech. Prezidentská kancelář zvažuje i návštěvu Ázerbájdžánu a Itálie.

Poslanci si musí vystačit pouze se dvěma cestami

Rozpočet na zahraniční cesty poslanců je oproti tomu prezidentskému značně omezený. Kromě zahraničního a evropského můžou sněmovní výbory odcestovat pouze na dvě návštěvy ročně. Například petiční výbor se chystá do Itálie, kde budou čtyři jeho členové řešit zejména otázku imigrace. „My samozřejmě chceme, aby Poslanecká sněmovna, pokud by o něčem takovém měla jednat, měla osobní poznatky,“ vysvětluje místopředseda sněmovny a předseda komunistů Vojtěch Filip.

Hospodářský výbor zase navštíví Indii. S tamní novou vládou chtějí zákonodárci vyjednat nové obchodní příležitosti. „Náš velvyslanec v Indii prosil, aby někdo z vysokých představitelů parlamentu či vlády přijel ukázat naše přátelství k Indii a otevřít tak cestu našim podnikatelům na indický trh,“ prohlásil místopředseda sněmovny Petr Gazdík (STAN).

Na cesty poslanců je vyčleněno 12,5 milionu korun. Zbytek peněz určených na zahraniční aktivity připadne na práci stálých delegací nebo na přípravu návštěv, které přijedou do Česka. V Senátu se bude o cestách jeho zástupců rozhodovat až v lednu. Jistá je prozatím pouze únorová návštěva předsedy horní komory Milana Štěcha v Maroku.