Podmínky pro cizince mimo EU se zpřísní

Praha - Pravidla pro cizince, kteří v Česku žádají o trvalý pobyt či o mezinárodní ochranu, se zpřísní. Počítá s tím novela cizineckého a azylového zákona, kterou dnes schválil Senát. Novela, která nyní čeká na podpis prezidenta, souvisí se vstupem do schengenského prostoru a s pádem hraničních kontrol 21. prosince. Snaží se mimo jiné bránit fingovaným sňatkům s cizinci ze zemí mimo EU.

Takoví manželé a manželky českých občanů by již nedostávali trvalý pobyt v ČR automaticky, ale až po dvou letech života v Česku. Do té doby by v zemi pobývali s povolením přechodným. Znamenalo by to například, že by neměli jeden rok nárok na sociální podporu a dva roky na běžné zdravotní pojištění, dávky a stavební spoření.

Cizinci žádající o víza budou muset podle novely nově odevzdat takzvané biometrické údaje - tedy například otisky prstů. Novinkou v zákoně je také povinnost složit při udílení povolení k trvalému pobytu zkoušku z českého jazyka. Také tato podmínka se netýká občanů zemí EU. Návrh nově definuje i podmínky pro zacházení s cizinci, kteří žádají o mezinárodní ochranu na ruzyňském letišti nebo pobývají v azylových zařízeních.

Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) senátorům řekl, že migrace je fenomén a je povinností vlády je něj reagovat. „Špatně nastavená migrační politika je příčinou negativních jevů objevujících se v současné době v západoevropských metropolích,“ uvedl ministr.

Nevládní organizace již dříve upozornily na to, že nové opatření ke sňatkům postihne i rodiny s dětmi, u nichž prokazatelně o fingované manželství nejde. Zástupci ministerstva kritiku odmítají. Podle ministerstva roste počet případů, kdy si cizinci berou Češky, případně se prohlašují za otce českých dětí, jen kvůli získání trvalého pobytu. Mezi lety 2005 a 2006 prý jejich počet vzrostl o 80 procent. Ve většině případů jde o muže z Ukrajiny, Ruska, Vietnamu nebo Nigérie.