Sněmovna schválila účast českých vojáků v zahraničních misích

 Praha - Poslanecká sněmovna dnes schválila plán zahraničních operací české armády v příštím roce. Čeští vojáci by měli dále působit například v Kosovu, Afghánistánu a v Iráku. Dolní komora podpořila i výrazné posílení české přítomnosti v Afghánistánu, proti kterému měla výhrady opoziční ČSSD. Vládní plán vojenských misí dnes jen s několikahodinovým zpožděním potvrdil také Senát.

Hlavní změny se týkají českého působení v Afghánistánu. Od března by Česko mělo mít v jihoafghánské provincii Lógar vlastní provinční rekonstrukční tým. Celkem by v Afghánistánu mělo být až 415 Čechů. Proti současnému stavu by se tak počet českých vojáků v zemi zvětšil o více než 100 lidí.

V Iráku se má počet českých vojáků naopak snížit. Až stočlenný kontingent má v jihoirácké Basře působit jen do konce června příštího roku. Pak má být v Iráku do konce roku jen 20 českých vojáků kvůli výcviku irácké armády, uvedl v Senátu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Největší vojenský kontingent by stejně jako letos měli mít Češi na Balkáně. Má mít celkem až 555 osob. Tři čeští vojáci se budou moci v rámci velitelských struktur zúčastnit operace Evropské unie v Čadu a ve Středoafrické republice.

Ministerstvo obrany chce na zahraniční mise příští rok vyčlenit asi 3,5 procenta ze svého ročního rozpočtu. Celkem tak zahraniční mise mají stát asi 1,9 miliardy korun.