Diplomacie: Zpráva o Íránu jednání s USA o radaru neovlivní

Praha - Zpráva amerických tajných služeb o íránském jaderném programu neovlivní postoj české vlády k jednání o radaru USA, uvedlo dnes ministerstvo zahraničí. Dokument podle amerických médií uvádí, že Teherán přestal kvůli mezinárodnímu dohledu a tlaku pracovat na výrobě atomové bomby v roce 2003. Premiér Mirek Topolánek (ODS) zdůraznil, že plánovaný americký štít ve střední Evropě má chránit před všemi raketami, nejen před jadernými hlavicemi.

Írán podle zprávy amerických zpravodajců nebude mít ani do roku 2010 dost obohaceného uranu na případné pokračování ve vývoji jaderných zbraní. Bílý dům ale zároveň prohlašuje, že režim Mahmúda Ahmadínežáda i nadále zůstává vážnou hrozbou.

„Podle zprávy bude Írán pravděpodobně schopen vyprodukovat dostatek jaderného materiálu pro výrobu jaderné bomby mezi lety 2010 a 2015. To odpovídá dosavadním odhadům. V tomto časovém rámci by také měl být vybudován evropský pilíř protiraketové obrany,“ sdělilo ČTK české ministerstvo zahraničí.

Topolánek dnes ve sněmovně poznamenal, že si není jist, nakolik může brát zprávy z médií za úplně hodnověrné. „Chce to přece nějaký den nebo týden, abychom věděli, jestli to je, nebo není pravda. Navíc ta obrana je protiraketová, a ne protiatomová,“ prohlásil premiér o amerických záměrech ve střední Evropě.

Reagoval tak na vystoupení sociálního demokrata Lubomíra Zaorálka (ČSSD). Opoziční politik se pozastavil nad tím, že česká vláda na zjištění amerických tajných služeb o Íránu nijak nereagovala a tvrdí, že na jednání s USA o radaru to nebude mít žádný vliv. „Mně to připadá jako typická ukázka zvláštní setrvačnosti myšlení, které odmítá vzít v úvahu fakta,“ uvedl Zaorálek. Ocenil, že Američané pravdivě uvedli, jak se věci mají, zatímco od Topolánkovy vlády takový přístup postrádá.

Česká diplomacie podotýká, že zpráva se týká jaderného programu, nikoli programu vývoje raketových nosičů. Tento program nadále pokračuje, jak dokládá nedávný Íránem oznámený test balistické rakety na pevné palivo, uvedl Černínský palác.

Zpráva, která je společným produktem několika zpravodajských služeb USA, uvádí, že Írán s „velkou pravděpodobností“ přestal vyvíjet jadernou zbraň na podzim 2003. „To se však prý může kdykoliv změnit a Írán - pokud by chtěl - nakonec může jadernou bombu vyrobit,“ uvedlo ministerstvo.

Írán podle zprávy utajený jaderný zbrojní program rozvíjel, v roce 2003 ho zastavil a je schopen ho kdykoli obnovit. „Zastavení programu je dokladem fungování tlaku mezinárodního společenství a tento tlak ohledně íránského jaderného programu by měl nadále pokračovat,“ zdůraznila česká diplomacie.

Česká vláda začala letos vyjednávat s Američany o umístění protiraketové radarové základny ve vojenském prostoru Brdy. Radar má být součástí systému, jehož druhá část s protiraketami má být v Polsku. Američané chtějí protiraketovým štítem chránit sebe a spojence před střelami, které by mohl vypálit například Írán či jiné rizikové státy. Česká veřejnost nese záměr postavit radar nelibě, konečné české rozhodnutí k radaru zatím nepadlo.