Vláda přežila hlasování o nedůvěře

Praha - Opozici se podle očekávání nepodařilo svrhnout koaliční vládu premiéra Mirka Topolánka (ODS). Kabinet dnes ve sněmovně odolal návrhu na vyslovení nedůvěry. Sociální demokraté a komunisté nezískali potřebných 101 hlasů - pro sesazení vlády hlasovalo jen 97 ze 198 přítomných. Opozici se v tomto roce nezdařil již druhý pokus - vládě se bez úspěchu pokusila vyslovit nedůvěru již v červnu.

Při dnešním hlasování o kabinetu byl vládní tábor znovu jednotný. Napětí uvnitř koalice ale momentálně vyvolává záměr lidovců znovu dostat svého předsedu Jiřího Čunka (KDU-ČSL) do vlády. Zelení i někteří občanští demokraté k tomu mají výhrady. Opozice tvrdí, že dnešní hlasování o nedůvěře bylo i hlasováním o Čunkovi.

Do hlasování o vládě se ale tyto spory nepromítly. Pro nedůvěru tak dnes bylo 97 komunistů a sociálních demokratů, proti hlasovalo 101 poslanců - všichni přítomní koaliční zákonodárci a bývalí sociální demokraté Miloš Melčák a Michal Pohanka. Hlasování se nezúčastnili nemocný poslanec ČSSD Petr Wolf a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS), který byl pracovně v Bruselu.

Vláda si ještě předtím vyslechla od levicových poslanců tvrdou kritiku své činnosti. Svou roli prý nezvládá a bez ohledu na výsledek je nedůvěryhodná. „Topolánkova vláda a tato koalice je zjevně neschopná. Vláda, která je nedůvěryhodná, slabá a neschopná, nemá právo vládnout. Je to vláda, která škodí zemi, koneckonců škodí jednotlivým politickým stranám, které se na takové vládě podílejí. Mirek Topolánek podle nás, dámy a pánové, svoji šanci promarnil,“ řekl šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Diskuse se protáhla na dva dny, v úterý ji poslanci nestihli dokončit. Opozice i koalice využily rozpravu k bilancování téměř ročního působení Topolánkova kabinetu. Levice postupně kritizovala situaci téměř ve všech resortech. Na rozdíl od červnové schůze k nedůvěře ale tentokrát na opoziční výtky reagovali i premiér a ministři. Dosavadní výsledky kabinetu označili za úspěch. ČSSD zároveň vyčetli, že řadu problémů zdědili po její vládě.

ČSSD a KSČM kabinet kritizovaly mimo jiné i za to, že se opírá o „přeběhlíky“ - Melčáka a Pohanku. Hašek naznačil, že je na svou stranu nezískali čestným způsobem. Prohlásil, že poslance ČSSD Pavla Ploce se lidem, kteří získávali podporu pro tuto vládu, koupit nepodařilo. „Tato vláda vládne jen díky tomu, že Miloš Melčák není Pavel Ploc,“ prohlásil opoziční politik.

Levice připomínala i Čunkovu kauzu. Předseda lidovců byl vyšetřován kvůli podezření z korupce, žalobce ale jeho stíhání zastavil. Podle kritiků však zůstávají některé pochybnosti kolem jeho majetkových poměrů. „Dnešní hlasování je také hlasováním o důvěře nebo nedůvěře Jiřímu Čunkovi,“ prohlásil Hašek.

Topolánek po hlasování novinářům řekl, že jeho kabinet dělá dobrou práci a zaslouží si vládnout dál. I když diskusi poslanců označil za přehlídku ztraceného času, je rád, že jeho ministři mohli své záměry veřejně prezentovat a udělat jakousi revizi své činnosti. „Tato vláda je v parlamentu úspěšná a to si myslím, že je nakonec důležité,“ uvedl.

Opozice navzdory neúspěchu při hlasování nepovažuje svůj pokus za zbytečný. Podle sociálních demokratů tím všichni koaliční poslanci přijali za vládu odpovědnost. Předseda ČSSD Jiří Paroubek novinářům řekl, že výsledek očekávali. Dodal, že současnému kabinetu podle průzkumů důvěřuje jen 27 procent lidí a podle jeho odhadů se bude obliba vlády dále propadat.

I když dnešní hlasování bylo pro další osud vlády klíčové, atmosféra v jednacím sále byla chvílemi poměrně uvolněná. Pozornost vzbudil například ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Když na něj přišla řada, vstal, otevřel desky a z nich svou volbu „proti návrhu“ (na vyslovení nedůvěry) přečetl. Lidovecký poslanec Pavel Severa si pro změnu hodil mincí - nicméně i on vládu podpořil.