Zelení hrozí, že pokud se Čunek vrátí do vlády, odejdou

Praha - Zelení pohrozili, že pokud se předseda KDU-ČSL Jiří Čunek znovu stane členem vlády, všichni jejich ministři z ní odejdou. Jiří Čunek řekl, že důvod nejmenší koaliční strany k odchodu z kabinetu považuje za zástupný, neexistuje prý žádný právní ani morální důvod, proč by se nemohl vrátit na ministerskou funkci. Už včera rezignací pohrozily ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a nový ministr školství Ondřej Liška.

„Je to úvaha, která zde byla už v letním období, kdy jsme měli vážné výhrady k přítomnosti Jiřího Čunka ve vládě. Tyto úvahy se vrací a není to nic nekoordinovaného a netýkalo by se to rozhodně jen dvou ministrů. Je to rozhodnutí všech ministrů nominovaných za Stranu zelených,“ komentovala názor Strany zelených na současnou situaci v KDU-ČSL předsedkyně poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques. „Věříme tomu, že k té situaci ještě nedojde, že lidovci pochopí, že to není dobré ani pro ně, ani pro tuto vládu. Nebo že premiér využije svého práva jej prostě nenavrhnout,“ řekla Jacques pro ČTK.

Jiří Čunek k tomu novinářům řekl, že postoj nejmenší vládní strany nechápe - neexistuje prý žádný právní ani morální důvod, proč by neměl znovu usednout do křesla vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. „To je dobrá myšlenka… Kdo chce odejít, tak ať odejde, každý je individualita, má osobní svobodu, tak ať odejde, to se nedá nic dělat,“ reagoval Čunek na možnost, že by čtyři zelení ministři odešli z vlády. Tím by fakticky skončila současná trojkoalice občanských demokratů, lidovců a zelených. „Jestli tohle někdo říká, tak to je jenom zástupný problém,“ tvrdí šéf lidovců. Zelení podle něj hrají svou hru a snaží se jen „zvýraznit své barvy“.

O odchodu z vlády v případě Čunkova návratu hovořil už ve středu ministr zahraničí nominovaný Stranou zelených Karel Schwarzenberg, stejný postup by podle Jacques zvažovali i další, tedy šéf strany a ministr zahraničí Martin Bursík, nedávno jmenovaný ministr školství Ondřej Liška a ministryně bez portfeje Džamila Stehlíková. „Já se k ničemu takovému nebudu vyjadřovat, dokud ta situace nenastane. Já ničím takovým hrozit nebudu, až ta situace nastane, tak o tom budeme velmi vážně uvažovat,“ uvedl dnes Liška. Setrvání v kabinetu by podle něj zelení vážně zvažovali až poté, co by se Čunek stal ministrem.

Lidovci Čunka v úterý znovu navrhli do funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj. Jejich rozhodnutí ale vyvolalo nové napětí ve vládní koalici. Topolánek označil opětovnou nominaci za ukvapenou. Čunkův návrat do vlády nevyloučil, přiklání se ale k přechodnému řešení, kdy by ministerstvo zatím vedl jiný člen kabinetu za KDU-ČSL.

Jiří Čunek
Zdroj: ČT24