Letošní turistická sezona přinesla smrt stovce Čechů

Praha - V letošní turistické sezoně zemřelo v zahraničí sto Čechů, což je o deset více v porovnání s předchozím rokem. Nejvíc jich zahynulo v Chorvatsku. Vedle úmrtí stoupl také počet hospitalizací českých turistů při zahraničních cestách - 186 případů oproti 168 loňským. Konzulové na českých zastupitelských úřadech museli řešit také ztracené cestovní doklady. Zatímco letos jich nahradili 1212, loni 915.

„Nejvíce závažných konzulárních případů v letošní turistické sezoně bylo zaznamenáno, tak jako již tradičně, v Chorvatsku. To se týká počtu úmrtí, případů hospitalizace i nehod,“ uvedlo na dotaz ČTK ministerstvo zahraničí. Chorvatsko, které v letních měsících navštíví podle odhadů až milion Čechů ročně, se stalo osudné pro 17 turistů.

Následuje Rakousko s devíti případy, Řecko s osmi, Slovensko, Španělsko a Itálie s pěti případy. V Británii zemřeli čtyři Češi, stejně jako v Německu a Francii. V první desítce zemí se rovněž objevilo mimoevropské Thajsko, kde skončil život tří Čechů.

„Cílem turistických cest našich občanů se ve větší míře stávají netradiční a exotické destinace. Tuto skutečnost lze doložit stále častějším výskytem konzulárních případů v těchto zemích,“ konstatovalo ministerstvo. Dalšími mimoevropskými zeměmi, kde zemřeli Češi, jsou například Tunisko, Maroko, Egypt, Indonésie, Kanada, Pákistán či USA.

Konzulární pracovníci se zabývali 233 dopravními nehodami s účastí českých občanů. Nejvíce, 116, se jich stalo v Chorvatsku. Následuje mimo jiné Polsko s 18 a Slovensko s devíti případy.

Ministerstvo eviduje také počet dlouhodobě pohřešovaných Čechů. Od loňského roku stoupl, ministerstvo má v současné době informace o 21 českých občanech, kteří chybějí svým blízkým. Loni v únoru to bylo o šest méně.

Na konzulární oddělení českých zastupitelských úřadů se mohou obracet Češi, kteří se na cestách ocitnou v nouzi. Konzulové pomohou radou, návodem a vyřízením různých záležitostí. Nezaznamenávají však úplně všechny potíže Čechů. „Skutečností je, že ne všechny případy hospitalizací, dopravních nehod a dalších záležitostí jsou zastupitelským úřadům nahlášeny,“ zdůraznilo ministerstvo.