Lidovci trvají na nominaci Čunka do vlády

Praha - Lidovci zatím trvají na nominaci svého předsedy Jiřího Čunka do vlády, i když zelení jsou připraveni v případě jeho návratu společný kabinet opustit. Křesťanští demokraté se dnes shodli, že jsou součástí koalice a že s partnery je třeba o této věci jednat. Koaliční schůzka by se mohla odehrát příští týden, řekla novinářům předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Místopředseda lidoveckého klubu Tomáš Kvapil ale uvedl, že o přehodnocení Čunkovy nominace KDU-ČSL "ani náhodou" neuvažuje.

Čunek po dnešním jednání s lidoveckými poslanci uvedl, že KDU-ČSL nebude jednat pod tlakem. „My se nad tyto záležitosti nezralé strany chceme povznést. Nikdo ze Strany zelených neřekl žádný důvod, jen to, že jsem možná mediálně pro ně nepřijatelný,“ uvedl Čunek. Soudí, že trojkoaliční vláda má perspektivu a její rozpad by nebyl dobrý. „Ale nikdo z nás si nemůže jen tak svévolně dupat nohou,“ dodal.

Zelení pohrozili, že pokud by se Čunek do kabinetu vrátil, všichni jejich ministři z ní odejdou. Čunek ale postoj nejmenší vládní strany nechápe - neexistuje prý žádný právní ani morální důvod, proč by neměl znovu usednout do křesla vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Znovu zdůraznil, že za skandály, které provázely jeho politickou kariéru, není odpovědný. „To je hra někoho jiného,“ soudí.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) prohlásil, že dokud situaci neprojedná koalice, nebude současné napětí vůbec komentovat.

Kvapil uvedl, že všichni koaliční partneři by měli plnit koaliční smlouvu. „Náš celostátní výbor, který je k tomu oprávněn, tento návrh (Čunkovu nominaci) dal,“ uvedl. Ostatní koaliční strany si to podle něj mají rozebrat, „jak chtějí“. „Ale toto je návrh KDU-ČSL,“ prohlásil. Doufá prý, že Topolánek nehodlá vypovědět koaliční smlouvu.

Šojdrová prý od počátku říkala, že jsou možné dvě varianty - Čunkův návrat, nebo nominace jiného ministra. „V tuto chvíli předsednictvo a celostátní výbor zvolily variantu návrat Jiřího Čunka a musíme s koaličními partnery jednat,“ uvedla. Předpovídat nyní, „co se stane, když“, Šojdrová odmítla.