Julínek uspěl v Senátu s návrhem prodloužit práci zdravotníkům

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) uspěl v Senátu se svým návrhem na prodloužení pracovní doby zdravotníků o osm hodin týdně. Jeho novelou zákoníku práce se nyní budou zabývat senátní výbory, sněmovna by normu měla dostat počátkem příštího roku. Proti Julínkovi se postavily zdravotnické odbory, které kvůli tomu ve středu vyhlásily stávkovou pohotovost.

Levicoví senátoři se pokusili novelu zamítnout, avšak podle očekávání neúspěšně. Prodloužení pracovní doby zdravotníků odmítá Česká lékařská komora. Lékařský odborový klub uspořádal na protest minulý týden demonstraci. Proti je i ČSSD a komunisté.

Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyzval zákonodárce, aby novelu zamítli. Odboráři jsou připraveni v nátlakových akcích přitvrdit. Mají vlastní návrh, na němž se shodli se zaměstnavateli.

Julínek dnes senátorům řekl, že jako ministr nemůže přihlížet k tomu, že se ve zdravotnictví kvůli lékařským přesčasům obchází zákoník práce. Pokud lékaři mají vedle pracovní smlouvy dohodu na hodiny přes limit, nelze kontrolovat dodržování bezpečnosti práce a povinných přestávek. „Je falešná rétorika odborů o unaveném lékaři, právě teď je. Až se něco stane, bude to dáváno do souvislosti s přepracováním a já budu volán k zodpovědnosti,“ řekl Julínek.

Postěžoval si zároveň, že odbory s ním o úpravě pracovní doby odmítly jednat. Nezbylo mu tedy nic jiného, než dát senátní návrh. Bere ho jako start k diskusi, je připraven zapracovat připomínky odborů. „Návrh obsahuje ustanovení pro zdravotníky dobrá, alespoň nějakým způsobem řeší přesčasy,“ shrnul.

Podle Julínka trvají odbory na velkém množství přesčasové práce proto, že za ně dostávají lékaři více peněz. Ujistil, že podle jeho návrhu si lékaři budou moci vyjednat také lepší peníze. Navíc si budou moci sjednat přesčasy i na méně než osm hodin týdně. Ministr věří, že až se zdravotníci lépe seznámí s jeho návrhem, přijmou ho.

„Mám obavu, že tímto návrhem dostal pan ministr odboráře do ulic,“ reagoval senátor ČSSD a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Zásadní podle něj je řešit organizaci práce ve zdravotnictví. Vinu za to, že se to dosud nepodařilo, nesou podle Štěcha všechny předchozí vlády od roku 1993. „Možná se na tom podílíme i my, odbory, snahou vykládat zákoník a obcházet změnu,“ podotkl. Štěch varoval senátory, že když budou souhlasit s Julínkovým návrhem, odloží opět nutné organizační změny v nemocnicích.

Také prezident České lékařské komory Milan Kubek vidí jako zásadní organizační změny. Nemocnice musejí více platit lékařům, aby neměli zájem na přemíře přesčasů kvůli zvýšení příjmu. Dobré finanční ohodnocení by přilákalo lékaře ze soukromých praxí, aby chodili do služeb v nemocnicích.