Inspekce: Fittipaldi řídil vlak proti předpisům

Praha - České dráhy vážně porušily předpisy, když umožnily bývalému závodníkovi formule 1 Emersonu Fittipaldimu řídit rychlovlak Pendolino. Oznámila to v tiskové zprávě drážní inspekce. Ta prokázala, že Fittipaldi manipuloval s pákou, která má i v režimu autopilota vliv na jízdu soupravy, a tím mohl ohrozit vlak i cestující. Dráhy se závěry šetření nesouhlasí.

„Jízda vlaku SC 73 byla 11. října provozována v rozporu s platnými předpisy ČD a právním řádem České republiky,“ píše inspekce. Ta navíc zjistila, že závodníci v čele s Fittipaldim nemají oprávnění řídit vlak a navíc nebyli poučeni, jak se mají v kokpitu strojvedoucího chovat. Inspektoři celou věc předali drážnímu úřadu, který rozhodne o případných sankcích.

Dráhy se závěry inspekce nesouhlasí a tvrdí, že zmíněná páka neúčinkuje, pokud vlak řídí automat. „Trváme na svém, je to tvrzení proti tvrzení,“ řekl mluvčí drah Ondřej Kubala.

Fittipaldi a další závodníci cestovali pendolinem 11. října na motocyklové závody do Brna. Dráhy jim umožnili vstup na stanoviště strojvedoucího a jízdu závodníků využili marketingově.