Jízda autobusem na jihu Čech podraží o pět až 12 procent

České Budějovice - Jihočeši si od ledna připlatí za cestu linkovými autobusy. Ceny jízdného vzrostou od pěti do 12 procent. Dopravci tím reagují na rostoucí cenu nafty, zvýšení nižší sazby DPH na devět procent, ale i třeba na chystané rušení padesátníků. ČTK to dnes zjistila v průzkumu mezi největšími regionálními dopravci.

Na kratší vzdálenosti tak například zákazník ČSAD Jindřichův Hradec zaplatí o jednu až dvě koruny více. Se tří až čtyřkorunovým zdražením musejí cestující počítat na delších trasách. „Zvýšení jízdného bude v rozmezí mezi deseti až 12 procenty,“ řekl šéf jindřichohradecké ČSAD Martin Schrutz.

Společnost z koncernu ICOM transport na jihu Čech provozuje 50 linek. Zajišťuje i provoz MHD v Jindřichově Hradci. Se změnou jízdného na tamních pěti linkách zatím nepočítá.

Za cestu do práce nebo do školy si lidé od Nového roku připlatí i u dalších dopravců. Ceny jízdného zvedne táborský Comett Plus. Do 60 kilometrů zdraží o jednu až tři koruny, v dálkovém autobuse to bude o dvě až čtyři koruny, podle jednotlivých tarifních pásem. Podnik to zdůvodňuje nejen drahou naftou, ale i vyššími náklady na mzdy. Naposledy zdražoval před více než dvěma lety. „Poslední úprava cen na tomto typu dopravy proběhla k 1. říjnu 2005,“ uvedl ředitel firemní divize autobusové dopravy Oldřich Janíček.

O pět až deset procent se chystá od ledna zvýšit cenu jízdného na svých 37 linkách strakonický ČSAD STTrans. „Nyní dolaďujeme cenové relace,“ uvedl ředitel firmy Vladimír Warisch. Do deseti procent by měly podražit jízdenky i u největšího dopravce v kraji - společnosti ČSAD Autobusy České Budějovice, která se 134 linkami zajišťuje veřejnou dopravu na Českokrumlovsku, Písecku a Prachaticku.

„Bude to prakticky obdobné. Na kratších vzdálenostech se cena zvedne méně, na delších více,“ podotkl obchodní ředitel firmy Vladimír Homola. Společnost svými autobusy obsluhuje 41 procent území kraje.

Konečné sazby zatím nezná vodňanská Doprava Záruba M&K, jejíž regionální spoje využívají lidé na Strakonicku, Písecku, Budějovicku a Prachaticku. O kolik přesně zdraží, o tom chce mít její vedení jasno do několika dnů. Podle šéfa firemní autobusové dopravy Pavla Kritschy to bude nejméně o pět procent. „Čekali jsme na vydání cenového věstníku. Ke všem známým důvodům se musí připočítat i rušení padesátihaléřových mincí v příštím roce,“ řekl. Firma jezdí na osmi linkách, z toho dvou dálkových z Českých Budějovic a Prachatic do Prahy.

Minulý týden zdražení ohlásil budějovický ČSAD Jihotrans, který má na trhu v kraji asi třetinový podíl v osobní dopravě. Na regionálních linkách do dvaceti kilometrů si lidé připlatí od jedné do čtyř korun, na dálkových spojích nad 130 kilometrů jízdenka podraží o šest až osm korun. Naposledy Jihotrans měnil jízdné v říjnu 2005.

Cena nafty se v posledních dnech přiblížila 32 korunám za litr, což je o pět korun více než na začátku roku. Zvýšení cen až o deset procent předpokládají kvůli drahé naftě i silniční nákladní dopravci.