Radar NATO na slavkovském bojišti je hotov

Sokolnice (Brněnsko) - Na slavkovském bojišti byl v těchto dnech u Sokolnic dostavěn kritizovaný radar NATO, jehož výstavba přišla na půl miliardy korun. Objekt je kompletní po stránce stavební i technické. Byl dokončen s měsíčním předstihem. Zkušební provoz radaru začne patrně v lednu 2008, řekl Jan Pejšek z ministerstva obrany. Členové napoleonských klubů tvrdí, že česká armáda výstavbou radaru s obří kopulí narušila pietu slavkovského bojiště, které je hrobem 27.000 padlých v bitvě tří císařů z prosince 1805.

Vojenský stavební úřad již vydal souhlas k zahájení ročního zkušebního provozu radaru, uvedl Pejšek. Armádní specialisté tak v podstatě nemusí se zahájením činnosti radaru, monitorujícího letecký provoz nad územím celé Moravy, dále otálet.

„Stavbu radaru nikdo s občany neprojednával. Stojí uprostřed památkové zóny, v níž obyvatelé nesmí mít ani plastová okna, aby nenarušili krajinný ráz. Stojí na půdě, která byla komunisty ukradena právoplatným majitelům,“ zdůraznil Miroslav Jandora organizace Projekt Austerlitz, která každoročně pořádá známé vzpomínkové akce na slavnou bitvu u Slavkova.

Podle Jandory je rozdíl mezi radary u Slavkova a v Brdech v tom, že o stavbě amerického radaru v Čechách se předem jedná s veřejností, zatímco sokolnický radar byl zpočátku utajován.

Odpůrci radaru bojovali proti jeho výstavbě čtyři roky. Projektu se snažili zabránit ve stavebním řízení a následně i soudními žalobami. Objekt s kopulí, která má v průměru 18 metrů, podle nich narušuje krajinný ráz a klid místa, které je hromadným hrobem. Podle aktivistů se „na hřbitově radary nestaví“.

Budova radaru je 30 metrů vysoká. Objekt je vybaven nejmodernějšími technologiemi. Armáda poukazuje na to, že radar výrazně přispěje ke zvýšení bezpečnosti ve vzdušném prostoru České republiky i jejich spojenců ze Severoatlantické aliance.

Armádní experti tvrdí, že prostor u Sokolnic byl pro stavbu radaru nejvhodnější. Odpůrci projektu se je snažili přesvědčit, aby objekt postavili na jiném místě, s žádostí ale neuspěli.

Slavkovské bojiště se rozkládá na území 20 obcí. Radar NATO nahradí tři současné staré sovětské vysílače, které byly na bojišti postaveny již v 50. letech. Nový radar je ale vyšší.

Bitva u Slavkova patří k nejznámějším vojenským konfliktům, které se na území Čech a Moravy odehrály. V prosinci 1805 v ní armáda císaře Napoleona rozdrtila mnohem početnější šiky rakouského císaře a ruského cara.