Vdova po letci dostane penzi, umučili ho komunisti

Praha - Ministryně Vlasta Parkanová rozhodla, že vdova po plukovníkovi Josefu Bryksovi Trudie má nárok na vdovský důchod po svém manželovi. Bryks zemřel poté, co byl vězněn komunistickým režimem. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva obrany Jindřiška Verešová. O rozhodnutí informovala také dnešní Mladá fronta Dnes. Bryksová se dlouho snažila o přiznání nároku na vdovský důchod, její žádosti ale v minulosti odmítl vyhovět Vojenský úřad sociálního zabezpečení.

Podle úřadu sociálního zabezpečení nebylo možné nárok na vdovský důchod Bryksové přiznat, protože podle lékařské zprávy nebyla prokázána příčinná souvislost mezi úmrtím plukovníka na infarkt a jeho vězněním v komunistickém žaláři. Ministryně však usoudila, že zdraví plukovníka Brykse zásadně podlomilo právě zacházení v komunistickém vězení.

Parkanová využila výjimečné právo, které ministrovi obrany dává zákon o sociálním zabezpečení, a v případě Bryksové rozhodla o odstranění tvrdosti zákona. Důchod bude vdově přiznán od prosince 2007, podle předběžných výpočtů ve výši přibližně 8000 korun měsíčně, dodala Verešová.

Josef Bryks bojoval za války proti nacistickému Německu jako letec britských vzdušných sil a proslavil se mimo jiné útěky z německého zajetí. Byl držitelem Řádu Britského impéria, o jeho odvaze natočili film Srdce v zajetí. Do komunistického vězení se Bryks dostal v roce 1948 poté, co mu nevyšel útěk za železnou oponu. Byl odsouzen na 10 let, v roce 1950 na dalších 20 let za údajný pokus o útěk z věznice na Borech. Zemřel ve vězeňské nemocnici v roce 1957.