Armáda má obstavený mnohamiliardový majetek

Praha - Soudní exekutor v září obstavil mnohamiliardový majetek české armády, a to kvůli údajnému dluhu ve výši necelých 5000 korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní tak vojsko nemůže se svým majetkem hospodařit, prodávat ho ani převádět nepotřebné nemovitosti na obce. List píše, že měsíční ztráty jdou kvůli exekuci do milionů a další škody od srpna vyčíslují obce, které s armádními budovami ve svých plánech počítaly a měly připravenou i jejich rekonstrukci.

MfD píše, že na počátku potíží bylo nedorozumění kvůli platbě 1601 korun za kabelový rozvod od Západočeské energetiky (ZČE). Ta armádu neoprávněně zažalovala a třebaže neuspěla, vojsko mělo zaplatit soudní výlohy 4725 korun. Soud navíc před rokem ztratil i odvolání vojáků, píše MfD.

List uvádí, že ministerstvo obrany zaplatilo za práci ZČE 1601 korun už
před dvěma roky. Energetická společnost ale začala od armády tuto částku kvůli své administrativní chybě vymáhat. Když zjistila omyl, žalobu okamžitě stáhla. Přesto soud překvapivě rozhodl, že armáda zaplatí 4725
korun jako náklady na řízení. Protože se odvolání armády u soudu loni
ztratilo, vedení ministerstva letos v srpnu jen bezmocně přihlíželo, jak mu exekutor Daniel Mika obstavuje majetek, píše MfD.

Deník píše, že ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) chce o případu jednat s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem (ODS).