Protest Greenpeace na komíně pokračuje

Prunéřov (Chomutovsko) - Aktivisté Greenpeace, kteří obsadili ve čtvrtek ráno třísetmetrový komín Elektrárny Prunéřov II patřící společnosti ČEZ, zůstávají na místě i dnes. Protestují tak proti globálnímu znečišťování Země skleníkovými plyny. Prunéřovská elektrárna vypouští nejvíce kysličníku uhličitého (CO2) v zemi. ČEZ ale tvrdí, že její hnědouhelné elektrárny patří k nejšetrnějším k životnímu prostředí ze států bývalého východního bloku.

„Zatím se nám nepodařilo se šesti kolegy na komíně spojit. Jakmile kontakt obnovíme, budeme o jejich stavu informovat,“ řekl koordinátor kampaní Greenpeace ČR Jan Piňos.

Na komín původně vylezlo 11 aktivistů Greenpeace, pět z nich se ve čtvrtek večer vrátilo. Policisté je po sestupu z komína vyvedli z areálu elektrárny a zkontrolovali jejich doklady. Poté demonstranty propustili. ČEZ o podání trestního oznámení neuvažuje.

Zbylých šest demonstrantů na komíně se utábořilo na noc ve výšce 150 metrů. Už dříve Greenpeace ustoupilo od záměru rozvinout obří transparent s nápisem STOP CO2. Bránil tomu silný vítr.

Protest Greenpeace souvisí s mezinárodním dvoutýdenním vyjednáváním o klimatu, jež začalo 3. prosince v indonéském Bali. Česko bude na konferenci zastupovat ministr životního prostředí Martin Bursík.

„Protestem chceme politiky přesvědčit, aby nejpozději do roku 2009 nahradili Kjótský protokol novou dohodou se zapojením Číny a Indie. Společně s EU prosazujeme snížení emisí skleníkových plynů o třetinu do roku 2030 u ekonomicky rozvinutých zemí, u rozvojových zemí by kritéria nebyla tak přísná,“ vysvětlil vedoucí klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.